Franse vissers aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Franse vissers willen EU-verbod op Nederlandse pulsvisserij

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

In het troosteloze vissershaventje van Calais in Noord-Frankrijk haalt Benoît Lasquellec voor de laatste keer de netten uit zijn vissersboot. Hij houdt ermee op en verkoopt zijn boot met pijn in zijn hart.

"We vangen geen tong meer. Het gaat hier heel slecht met de zee. Financieel is dit niet vol te houden", zegt hij. En de schuldigen zijn voor hem wel duidelijk: de Nederlanders.

Lasquellec is zeker niet de enige. Het gaat slecht met de vissers in Noord-Frankrijk. In Calais lagen tien jaar geleden nog zo'n vijftien vissersboten. Nu Lasquellec ermee ophoudt, zijn het er nog maar zeven. De Nederlanders krijgen de schuld, omdat zij massaal voor de Franse kust pulsvissen.

Franse vissers noemen Nederlandse manier van vissen een bedreiging

Volgens de Nederlandse vissers heeft het pulsvissen alleen maar voordelen: ze hebben minder brandstof nodig, hebben minder bijvangst en de zeebodem wordt niet omgewoeld. Maar de Franse vissers denken daar heel anders over.

"Als je na de Nederlanders komt, dan is de zee een woestijn", zegt Benoît Lasquellec. "Er is niets meer, helemaal niets. Ze elektrocuteren alles, het plankton, het voedsel. De vissen zijn vaak al dood voordat we ze vangen."

Zijn collega Josse Martin ving deze week maar een paar kilo vis. "De Nederlandse boten interesseert dat niet. Dat zijn geen vissers, maar financiële instellingen. Als ze de zee hier hebben leeggevist gaan ze gewoon weer ergens anders naartoe."

Europese lobby

Dit is de strijd die de komende week in het Europees Parlement wordt gestreden: de kleine Franse vissers tegen de grote Nederlandse vissersschepen. Inzet van de Fransen: een totaalverbod op pulsvisserij. Voor de Nederlandse vissers zou dat een financiële ramp zijn. Ze hebben er miljoenen in geïnvesteerd.

Wetenschappelijk is er weinig bewijs voor de stelling van de Fransen dat pulsvissen al het zeeleven vernietigt. Maar hun lobby bij Franse Europarlementariërs maakt de kans groot dat een verbod er komt. Van links tot rechts zijn de Franse politici het erover eens dat pulsvissen moet worden bestreden.

We moeten het pulsvissen omarmen en niet bestrijden.

Minister Schouten van Landbouw en Visserij

Minister Schouten van Landbouw en Visserij ziet het met lede ogen aan. "In deze discussie wordt er op basis van sentimenten gesproken. Dit is het vissen van de toekomst. Hiermee voorkom je dat de bodem wordt omgewoeld, heb je minder bijvangst, gebruik je minder brandstof. Allemaal zaken die we juist zouden moeten omarmen en niet moeten bestrijden."

Maar de kans is groot dat Nederland de strijd gaat verliezen in het Europees Parlement. Voorzichtig lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor een flinke beperking van de pulsvisserij. Wat daarbij niet helpt: Nederland staat redelijk alleen.

Alle landen hebben toestemming om 5 procent van hun vloot met de pulstechniek te laten vissen, maar van de Nederlandse vloot vist bijna 40 procent op deze manier. De meeste andere landen zijn erbij gebaat als dat weer flink wordt teruggeschroefd.

Pijn

Voor Lasquellec in Calais zal het besluit van Brussel niet veel meer uitmaken. Hij gaat sowieso een andere baan zoeken, hoeveel pijn het ook doet.

"Ik heb deze boot van mijn ouders gekocht", zegt hij. "Ik heb altijd carrière willen maken als visser, maar dat is nu afgelopen. Door het elektrisch vissen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl