AFP

De olietanker die al meer dan een week in brand stond in de Oost-Chinese Zee, is gezonken. De Iraanse staatstelevisie zegt dat er geen hoop is op overlevenden.

Aan boord zouden nog 29 opvarenden zijn geweest. Eerder zijn al drie lichamen geborgen. De bemanning van het schip bestond uit 30 Iraniërs en twee mensen uit Bangladesh.

Na een week zinkt de brandende tanker in de Oost-Chinese Zee

Brand

De tanker Sanchi was onderweg van Iran naar Zuid-Korea, toen hij op 6 januari een aanvaring had met een ander vrachtschip. Dat gebeurde zo'n 300 kilometer voor de kust van Sjanghai. Het schip raakte stuurloos en er brak brand uit aan boord.

De brand maakte het erg moeilijk voor reddingswerkers om iets te doen. Zij konden telkens maar kort aan boord zijn, omdat het anders door de giftige rook en hoge temperaturen te gevaarlijk zou zijn voor hen.

Milieuramp

Gevreesd wordt voor een milieuramp. Het schip, dat onder de Panamese vlag voer, vervoerde 136.000 ton oliecondensaat. Dat is een bijproduct van gaswinning, dat schadelijker is dan ruwe olie en microben doodt die olie afbreken. Mogelijk komt de kleur- en geurloze stof geleidelijk vrij als het schip op de zeebodem ligt.

Chinese autoriteiten zeggen dat er tot nu toe geen grote sporen zijn waargenomen.

STER reclame