NOS SportAangepast

De tragische dood van zeezeiler Hans Horrevoets

18 mei 2006. De nacht is gitzwart. Het regent, het hagelt, de Atlantische Oceaan slaat beukende golven tegen de zeilboot ABN-Amro II. Dan komt de melding: man overboord. Er is paniek. Waar is Hans Horrevoets?

Bekijk hieronder de gehele aflevering terug.

Op de kade in New York zagen ze elkaar voor het laatst: zeiler Hans Horrevoets en zijn vrouw Petra. Petra vormde met haar handen nog een hartje, Hans deed hetzelfde vanaf de boot. Net zolang tot ze elkaar niet meer konden zien. Horrevoets is vertrokken voor de zevende etappe van de Volvo Ocean Race, naar Portsmouth.

'Oceaan is tricky'

Petra zal nooit vergeten wat Hans in de dagen ervoor nog zei: 'iedereen denkt dat we het nu gehad hebben, maar die Atlantische Oceaan is tricky'.

Tijdens hun laatste gesprek sprak Hans nog over de laatste loodjes van de Ocean Race. Het liefste zou hij die overslaan en nu ook op het vliegtuig stappen. Net als Petra, op dat moment zwanger van hun tweede dochtertje, en hun dochtertje Bobby (1).

Er is geen maanlicht in die nacht van 17 op 18 mei 2006. De Nederlandse boot ABN-Amro II vaart ergens op de Atlantische Oceaan, zo'n tweeduizend kilometer ten westen van Engeland. De boot ligt vierde, ver achter het vlaggenschip ABN-Amro I.

Met een storm op komst, gaat de bemanning naar beneden om reddingsvesten om te doen. Hans Horrevoets laat de jonge garde voorgaan en blijft als enige nog boven.

Bemanning ABN-Amro II haalt Horrevoets uit water

Als de punt van de boot andermaal in de golven verdwijnt en er een golf van water op het dek klotst, hoort de bemanning een zeil klapperen. Een onheilspellend geluid. De schipper weet dan gelijk: Hans is er niet meer. Er wordt alarm geslagen.

De boot keert om en vaart dezelfde route terug. Horrevoets wordt na drie kwartier gevonden. Hij heeft zijn reddingsvest niet om en ligt met zijn gezicht voorover in het water. Reanimatie mag niet meer baten.

'Het is bijzonder dat ze hem nog gevonden hebben'

Petra hoorde het nieuws in de vroege ochtend van 18 mei. Ze kon het niet geloven. "Dat hij een been zou breken, of een gat in zijn hoofd zou krijgen van een klap van een giek, dat had ik nog begrepen. Maar dood? Er doen honderd mensen mee aan die race. Hij is de enige in die race met een kind van één jaar en één op komst. Het kan niet waar zijn."

Horrevoets zou eigenlijk niet meedoen

Aanvankelijk was er niet eens plek voor Horrevoets op de boot. Hij was wel betrokken bij het ABN-Amro project vanwege zijn ervaring in een eerdere Ocean Race, hij moest mede de selectie bepalen voor de tweede (talenten-)boot, maar van zelf meezeilen was geen sprake. Daarvoor was Horrevoets met zijn 31 jaar nét te oud.

Een lastminute afmelding van de jonge Australiër Phil Harmer bracht verandering in de zaak. Harmer had geen toestemming van het thuisfront voor een dergelijk avontuur. Voor Horrevoets was dat geen probleem. "Ik wist hoe belangrijk het voor hem was. Tuurlijk vind je dat goed", aldus Petra.

Wat is er nu precies gebeurd? Het blijft, ook bijna twaalf jaar na dato, gissen. Bemanningslid Luke Molloy: "De lijkschouwer zei dat Hans een klap op z'n hoofd had gekregen toen hij van de boot viel. Van het roer of de romp. Misschien van het stuurwiel of de stuurkolom. Hij was waarschijnlijk bewusteloos toen hij te water raakte. Ik denk niet dat een reddingsvest hem had kunnen redden."

'Dat beeld kan ik niet verteren'

Petra moet er niet aan denken dat hij nog wel bij bewustzijn was. "Het beeld dat hij daar heeft gelegen en heeft gedacht: maar Bobby...en Petra zwanger... en ik zie mijn tweede kind nooit. Dat beeld kan ik niet verteren. Nog steeds niet."

Programma Andere Tijden Sport

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl