Paniek in Hawaï om vals alarm over inkomende ballistische raket

Aangepast
Het bericht dat de mensen in Hawaï op hun telefoon ontvingen -

De inwoners van Hawaï zijn vandaag via een bericht op hun telefoon gewaarschuwd voor een inkomende ballistische raket, maar ruim een half uur later meldden de autoriteiten dat de waarschuwing op een vergissing berustte.

Na de melding brak paniek uit op het eiland. Volgens sommige berichten op sociale media liepen mensen in tranen op straat.

Julia Morales
@JuliaMorales
People were running and in tears...wow. That was a scary 20 minutes. #hawaii #falsealarm
6 maanden geleden
Chris Gaither
@cgaither
This was terrifying. We were all looking for shelter. Now crying with relief. https://t.co/jzfH1SrM4a
6 maanden geleden

Het bericht werd even na 08.00 uur lokale tijd (19.00 uur Nederlandse tijd) verzonden. Inwoners werden gewaarschuwd dat ze dekking moesten zoeken. 38 minuten later werd de fout hersteld. De Amerikaanse marine deelde ook in e-mails mee dat de waarschuwing per abuis was verzonden en dat er geen dreiging bestaat. Sommige mensen hebben niets in de gaten gehad omdat ze het bericht gemist hebben. Sirenes zijn niet afgegaan nadat de waarschuwing was verstuurd.

Gouverneur David Ige van Hawaï heeft meegedeeld dat de blunder het gevolg is van een menselijke fout en dat het systeem niet gehackt is. Bij de wisseling van een dienst is door iemand per ongeluk op een knop gedrukt. Ige bood excuus aan en zei dat dat de procedures worden aangepast om herhaling te voorkomen. De federale overheid onderzoekt de zaak.

President Trump, die tijdens het incident aan het golfen was, is ingelicht over het vals alarm. Een reactie van de president is er nog niet.

Noord-Korea

De paniek in Hawaï valt te verklaren uit de oplopende spanningen door de aanhoudende dreigementen van Noord-Korea over een kernaanval op de Verenigde Staten. Hawaï is de Amerikaanse staat die na Alaska het dichtst bij Noord-Korea ligt. Onlangs verklaarde het bewind in Pyongyang nog dat de hele Verenigde Staten binnen het bereik van de Noord-Koreaanse raketten liggen.

Amerikaanse media, zoals The New York Times, stuurden nadat duidelijk was dat het om een vals alarm ging, pushberichten om duidelijk te maken dat er geen aanval ophanden was.

Het pushbericht van The New York Times NOS

STER Reclame