De voormalige sigarettenfabriek in de Binckhorst in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

De Binckhorst wordt hip: 'Over vijf jaar zijn wij het Haagse centrum'

Smerig, lawaaiig en onveilig. Dat imago had de Binckhorst, een bedrijventerrein aan de rand van het centrum van Den Haag, tot voor kort. Maar de stad heeft grootse plannen om het gebied te ontwikkelen tot een hippe wijk.

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn gemaakt om de Binckhorst op te knappen. "Vroeger was er een masterplan om het gebied in een keer te ontwikkelen tot een moderne stad, maar nu doen we dat niet", zegt VVD-wethouder Boudewijn Revis.

"We maken kleine stukjes van het gebied en die kleine stukjes ontwikkelen we samen met ontwikkelaars met goede afspraken zodat we het karakter behouden."

De Binckhorst in Den Haag gaat op de schop

Belangrijk bij de ontwikkeling van de Binckhorst is de aanleg van de Victory Boogie Woogietunnel, die een verbinding vormt met knooppunt Ypenburg.

Die ontwikkeling is ook echt nodig om mensen naar het gebied te lokken. Want geboren en getogen Hagenaars vertellen bijna allemaal dat ze in hun jeugd er nooit kwamen. "Daar kwam je niet. In mijn beleving is de Binckhorst altijd al oud geweest. Daar kwam je eigenlijk niet, want het was industriegebied. Wat had ik daar te zoeken?", blikt een bewoner terug.

Wat God verboden heeft

Later was de Binckhorst vooral de plek waar veel autodealers en sloperijen zich vestigden. Maar ook bedrijven waar niet precies bekend van was wat er gebeurde. "Daar zat van alles. Ook wat wij mensen wel leuk vinden, maar wat God misschien verboden heeft. Dat soort zaken kon hier zijn weg wel vinden."

"Ik herinner me eigenlijk alleen de geur van de sigarettenfabriek, Caballero", zegt een ander. "Het was niet echt een leuke wijk om te wonen. Het was industrie en een haven."

In het oude PTT-gebouw zit nu een complex met zo'n 300 ondernemers

Maar dat was het vroeger. Ondernemers zien een rooskleuriger toekomst. Edward de Kroes bijvoorbeeld. Hij kocht het oude PTT-pand en maakte er een complex van waar zich inmiddels zo'n 300 huurders hebben gevestigd. "Het zit vol. Ik moet dagelijks belangstellenden teleurstellen", vertelt hij.

Van alles en nog wat zit in het gebouw dat in 1918 werd gebouwd. "Van architecten tot advocaten, van tandartsen tot kunstenaars", zegt hij. "En geen unit is hetzelfde. Hier verbouwt iedereen zijn ruimte naar zijn eigen smaak. Je hebt bijvoorbeeld vloeren van pallets, spaanplaat, maar ook van kunstgras. Achter elke deur zit een nieuw verhaal."

Hij is dan ook erg enthousiast over de opknapbeurt die de wijk krijgt, want die was wel nodig. "Vroeger was het niks hier. Niemand durfde hier te fietsen, maar dat is nu niet meer zo. De gemeente doet er alles aan om het gebied beter en veiliger te maken. Over vijf jaar is Binckhorst het centrum van Den Haag. Zeker weten", besluit De Kroes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl