Gedeputeerde Eikenaar: 'Geen spelletjes spelen'
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Uitspraken Rutte leiden tot boosheid in Groningen

De Groningse politiek eist dat premier Rutte en zijn kabinet snel, binnen twee weken, met een goed protocol komen voor de afhandeling van de schade bij aardbevingen. De premier suggereerde gistermiddag dat het aan de Groningers zelf ligt dat er nog geen protocol is. "Dat is wel een hele vreemde voorstelling van zaken", zegt de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP).

Na de onverwacht zware aardbeving, maandag in het Groningse gaswinningsgebied, ontstond direct een felle discussie over het ontbreken van een goed schadeprotocol. Sinds maart 2017 kan iedereen schade melden. Maar zonder schadeprotocol gebeurt daar niets mee.

Premier Rutte zei gistermiddag onder andere: "Het is niet alleen een zaak van de Rijksoverheid, maar ook de regionale partijen. Gezamenlijk moeten we daar nu snel uit zijn."

Potjandorie

Op RTV Noord reageert Eikenaar: "Het was de minister-president die maanden aan het onderhandelen was over een nieuwe coalitie. Dat is zijn goed recht, maar daardoor wachten de Groningers wel nog steeds op een schadeafhandeling. Daar moet je mij niet de schuld van gaan geven, en ook niet de Groninger Bodem Beweging, het Gasberaad of andere bestuurders uit Groningers. Die vertraging is er maar door één ding gekomen, en dat is door de kabinetsonderhandelingen."

"We hebben het over een schadeafhandeling die opgesteld moet worden omdat mensen potjandorie in de ellende zitten. Over de hoofden van die mensen moet je geen spelletjes spelen. Je moet in actie komen. Je moet een goed schadeprotocol maken," vervolgt de gedeputeerde. "Ik word er heel erg boos van. Dit gaat over de ruggen van mensen. Hou daarmee op."

Advertentie via Ster.nl