NOS NieuwsAangepast

Bleker biedt Wilders excuus aan

CDA-staatssecretaris Bleker van Landbouw heeft PVV-leider Wilders zijn excuus aangeboden. Op een partijbijeenkomst had Bleker woensdagavond gezegd dat hij "niets moet hebben van de PVV" en dat hij "walgt" van hun hoofddoekjesverbod.

Bleker toonde op de bijeenkomst in Markelo begrip voor CDA-leden die problemen hebben met de partij van Geert Wilders. "Dat snap ik ook. Ik moest niets van de PVV hebben en moet nog steeds niets van de PVV hebben", aldus Bleker.

Gestrekt been

Ook was de staatssecretaris niet te spreken over het PVV-plan om zogenoemde tuigdorpen op te richten voor asocialen. "Als ik de partijvoorzitter was, was ik er even met gestrekte been ingegaan. Tuigdorpen... alleen het woord al. Ik werp het verre van me", aldus Bleker.

"Het idee om mensen af te schrijven is in strijd met elke vorm van fatsoen. Ook dat hoofddoekjesgedoe, aangekaart door de PVV, daar walg ik van."

Excuus

Wilders belde vanmorgen ontstemd naar Rutte en vice-premier Verhagen. Verhagen nam vervolgens met Bleker contact op. Verhagen raadde Bleker aan om excuus te maken en dat is ook gebeurd. Bleker heeft zijn woorden afgezwakt en Wilders laten weten dat hij te algemeen over de PVV heeft gepraat. Hij had het niet over de PVV, maar alleen over PVV-standpunten willen hebben, zei de staatssecretaris.

Premier Rutte zei bij RTL7 dat Bleker met zijn uitspraak "uit de bocht is gevlogen" en dat hij het netjes vond dat Bleker het heeft rechtgezet. Verder is voor hem nu de kous af. "Ik ben blij dat ze het met elkaar hebben uitgesproken."

Bleker was als waarnemend CDA-voorzitter nauw betrokken bij de totstandkoming van het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun krijgt van de PVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl