Michelle Dekker ANP

Snowboardster Michelle Dekker kan zich opmaken voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. Dat dankt ze aan een knappe derde plaats op de parallelslalom bij de wereldbekerwedstrijden in het Oostenrijkse Bad Gastein.

Vorig jaar behaalde Dekker ook in Bad Gastein haar enige andere toptienklassering in de wereldbeker. Toen werd ze tweede op de parallelslalom en ook nu presteerde ze uitstekend op haar favoriete piste.

De latere winnares Ramona Theresia Hofmeister was in de halve finales te sterk, maar in de strijd om het podium was Dekker in een bloedstollende run een fractie sneller dan haar Russische concurrente Natalia Soboleva.

Pyeongchang dichtbij voor Dekker na podiumplaats in Bad Gastein

Dankzij haar podiumplek steeg Dekker op de gecombineerde seizoensranglijst van internationale skibond FIS naar de vijftiende plaats.

Bovendien voldeed ze aan de aanvullende eis (een keer bij de beste acht) die NOC*NSF heeft goedgekeurd als kwalificatie-eis voor de Winterspelen.

Plaatsing op niet-olympische discipline

Opmerkelijk genoeg sloeg Dekker haar slag op de parallelslalom, die volgende maand in Pyeongchang niet op het olympische programma zal staan.

De parallelreuzenslalom is wel olympisch, maar op dat onderdeel kwam Dekker dit seizoen nog niet verder dan de 21ste plaats.

Voor een olympische voordracht hanteren de Nederlandse Skivereniging en NOC*NSF echter de resultaten van vijf wereldbekerwedstrijden: drie parallelreuzenslaloms en twee parallelslaloms.

Toptwintig

Op zaterdag 20 en zondag 21 staan in het Sloveense Rogla nog twee reuzenslaloms op het programma, maar die tellen niet mee in het kwalificatietraject.

Alleen als Dekker door de resultaten in Rogla alsnog uit de toptwintig van de wereldbekerranglijst zou vallen, kan haar voordracht nog in gevaar komen. Die kans is echter nihil.

Michelle Dekker EPA

Voor de zekerheid doet ze volgende weekend nog wel mee. "Ik wil daar het uiterste uit mezelf halen en het zekere voor het onzekere nemen", zei Dekker.

Tweede Spelen

Op maandag 22 januari dient de Nederlandse Skivereniging voor 11.00 uur de definitieve voordracht in bij NOC*NSF.

Dekker was als 17-jarige in Sotsji ook al van de partij. Toen werd ze 19de op de parallelslalom (dat toen wel olympisch was) en 22ste op de parallelreuzenslalom.

STER reclame