EPA

In Jeruzalem wordt een gigantische nieuwe begraafplaats gebouwd. Omdat crematies ongebruikelijk zijn in Israël, zijn er bijna geen graven meer over.

Een hypermoderne ondergrondse begraafplaats moet dit probleem oplossen. Deze ondergrondse stad in de vorm van een enorme bijenkorf moet ervoor zorgen dat er de komende 12 jaar genoeg plek is voor de doden.

We daalden af in de catacomben van Jeruzalem:

Arlene daalt af in de catacomben van Jeruzalem

De ondergrondse begraafplaats ligt onder de grootste begraafplaats van Jeruzalem, Har HaMenuchot. Daar zijn de afgelopen jaren graven op elkaar gestapeld. "Als ik hier met vrienden langsrijd zeggen ze: het lijken wel hotels", zegt Arik Glazer, bedenker van het plan.

Het idee is niet nieuw. 1600 jaar geleden bestonden dit soort graven al, vertelt Glazer. "We hebben deze traditie nieuw leven ingeblazen."

De ondergrondse begraafplaats bestaat uit tunnels die verbonden worden door een schacht. De tunnels zijn samen 1,5 kilometer lang en 15 meter breed. De schacht is net zo diep als een gebouw met 16 verdiepingen.

Voor elk graf wordt een gat geboord van 70 centimeter breed en 2,10 meter diep. "Dat moet groot genoeg zijn voor iedereen."

Neem hier een kijkje onder de grond:

Inkijk in begraafplaats

Glazer heeft voor de start van het project goedkeuring van Israëlische opperrabijnen gevraagd. "Zij waren erg enthousiast. Deze manier van begraven is helemaal in lijn met de joodse traditie", zegt Glazer.

Het duurt nog zeker vijf jaar voordat het ondergrondse project is afgerond, maar aan het eind van 2018 worden de eerste graven gevuld.

STER reclame