Hoekstra overhandigt de geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander ANP

Pete Hoekstra, de nieuwe ambassadeur van de VS in Nederland, betreurt zijn uitspraken over no-gozones in Nederland en Nederlandse politici die "in brand zijn gestoken". In een interview met De Telegraaf neemt hij die uitspraken uit 2015 terug en zegt hij ze te betreuren.

"Terugkijkend schrik ik ervan dat ik het heb gezegd. Het was een verkeerde stelling. Het was gewoon fout." Hij zegt tegen De Telegraaf dat hij landen door elkaar heeft gehaald en niet meer weet hoe hij die fout heeft kunnen maken.

Amerikaanse ambassadeur noemt eigen uitspraak nepnieuws

Over andere zaken praten

Hoekstra werd woensdag geïnstalleerd als ambassadeur. In een gesprek later die dag met Nederlandse journalisten weigerde hij vragen te beantwoorden over de omstreden opmerkingen. Hoekstra bleef zwijgen terwijl journalisten op een antwoord aandrongen en zeiden: "Dit is niet hoe het hier werkt. Dit is Nederland, hier moet je antwoorden geven."

Eerder werd Hoekstra al met zijn uitlatingen geconfronteerd door NOS-correspondent Wouter Zwart in Nieuwsuur. Toen ontkende hij dat hij die uitspraken had gedaan en noemde hij het nepnieuws. Ook daarvoor bood hij later excuses aan.

In De Telegraaf zegt hij dat hij tijdens de persconferentie niet meer op de kwestie wilde ingaan en dat hij het na zijn beëdiging over andere zaken wilde hebben: de goede relatie tussen Nederland en de VS. Bovendien zegt hij dat hij al spijt had betuigd.

STER reclame