'Er werd geschoten, terwijl Frank Sinatra in de wandelgangen klonk'

Aangepast
Politieagenten bij de ingang van het Ritz op de Place Vêndome Reuters

Het lijkt een scenario van een Franse misdaadfilm uit de jaren 70. Borreltijd, woensdag in het exclusieve hotel Ritz in Parijs (kamers vanaf 1000 euro per nacht). Ineens wordt het altijd klinkende pianospel overstemd door het geluid van brekend glas. De gasten zien hoe met bijlen gewapende overvallers handenvol juwelen en dure horloges buitmaken uit glazen vitrines en uit een van de boetieks in de lobby van het hotel.

De in Frankrijk bekende schrijver en tv-presentator Frédéric Beigbeder stond net een cocktail te drinken in de Ernest Hemingway-bar, toen de dieven toesloegen. "Ik dacht dat het een terroristische aanslag was", zegt Beigbeder. Hij wist zich te verstoppen in het toilet en zat daar tien minuten, tot de politie arriveerde.

Schoten en Frank Sinatra

"Ik dacht dat we er allemaal aangingen, een voor een. Er klonken schoten, terwijl je Frank Sinatra en kerstliedjes hoorde in de wandelgangen", vertelt Beigbeder in de Franse krant Le Figaro. "Het was nogal surrealistisch, alsof we in een film van David Lynch terecht waren gekomen."

De politie zegt alle juwelen en horloges te hebben teruggevonden, die al met al zo'n 4,5 miljoen euro waard zijn. Drie overvallers zijn opgepakt, maar twee zijn nog op de vlucht. Het Ritz ligt op de chique Place Vêndome in het het centrum van Parijs. Aan dat plein zitten veel juweliers, dure boetieks en het ministerie van Justitie. Daarom zijn overal bewakers en politie.

Vragen over de beveiliging

De overval op het Ritz, hoewel mislukt, roept daarom veel vragen op over de beveiliging. Drie overvallers wisten het hotel binnen te komen via de dienstingang, sloegen hun slag en gooiden de buit naar buiten, waar ten minste twee medeplichtigen de tassen opvingen.

Een van hen ging ervandoor in een auto, de ander op een motorfiets. Hij reed een voetganger aan en dumpte zijn tas met juwelen. De voetganger raakte lichtgewond.

STER Reclame