Boete en taakstraf voor Britse chirurg die initialen in donorlevers brandde

Aangepast
HH | Franssen

Was het een uiting van superioriteit en arrogantie dat dokter Simon Bramhall aan het eind van een lange en zware levertransplantatie zijn initialen in de nieuwe lever van zijn patiënt brandde? Of was het een practical joke, gewoon, omdat het kon?

Hoe dan ook, de rechter in Birmingham kon er niet om lachen en veroordeelde Bramhall tot een boete van 10.000 pond en een taakstraf van 120 uur. Hij verweet de 53-jarige chirurg "machtsmisbruik en het misbruik van vertrouwen van de patiënt."

Levensreddende operatie

Simon Bramhall was een succesvol chirurg aan het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham. In 2013 verrichtte hij een levensreddende operatie bij 'patiënt A', door het transplanteren van een donorlever.

Maar een week later stootte het lichaam de lever af, om redenen die niets met de operatie te maken hadden. Een andere chirurg opereerde patiënt A opnieuw en ontdekte de initialen van Simon Bramhall op de donorlever.

Bramhall bekende en vertelde dat hij de initialen van vier centimeter hoog in de lever had gebrand met een apparaat dat bedoeld is om tijdens operaties bloedvaten mee dicht te schroeien. Hij bekende ook dat hij dat bij nog een patiënt had gedaan. Over het waarom van zijn actie zei hij tegen een verpleegkundige: "I do this", dit is wat ik doe.

Medisch tuchtcollege

Chirurg Bramhall werkt inmiddels voor een ander ziekenhuis. In februari vorig jaar kreeg hij van het medisch tuchtcollege in Engeland een officiële waarschuwing.

Een van de slachtoffers van Bramhalls uitspattingen heeft tegenover de politie verklaard zich aangerand te voelen. De patiënt heeft nog steeds psychische klachten.

Het branden van de initialen op de lever was overigens zonder gevaar voor de gezondheid van de patiënten, hebben medische experts verklaard. Desalniettemin keurde de rechter het gedrag van Bramhall af en veroordeelde hem wegens mishandeling.

STER Reclame