Uitspraak hoogste Turkse rechter over vrijlating journalisten genegeerd
Twee Turkse journalisten komen niet vrij, hoewel het hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Sahin Alpay en Mehmet Altan op vrije voeten gesteld moeten worden. Volgens het hof, de hoogste rechtbank in Turkije, zijn hun 'fundamentele rechten' geschonden. Beide journalisten zitten al ruim een jaar in voorarrest.
Altan en Alpay dienden individuele verzoeken in bij het hof. Volgens hen staan hun persoonlijke vrijheden en hun vrijheid van meningsuiting op het spel. De rechter ging hierin mee. Vicepremier en oud-minister van Justitie Bekir Bozdag reageerde direct: hij vindt dat het hof buiten zijn mandaat heeft gehandeld door deze verzoeken te honoreren.
Volledig vonnis niet beschikbaar
De lokale rechtbank in Istanbul, die de uitspraak van het hooggerechtshof moet uitvoeren, weigert na de uitspraken van Bozdag de journalisten vrij te laten. In eerste instantie voerde de rechtbank als verklaring aan dat het volledige vonnis niet beschikbaar was. Maar inmiddels heeft het hooggerechtshof de gedetailleerde uitspraak op Twitter en zijn website gepubliceerd.
Sahin Alpay en Mehmet Altan, twee vooraanstaande journalisten in Turkije, werden gearresteerd in de nasleep van de couppoging in juli 2016. Ze worden beschuldigd van banden met terroristische organisaties en pogingen om de regering omver te werpen.
Nieuw dieptepunt
Voorafgaand aan het oordeel van de lokale rechter reageerde de advocaat van de journalisten verheugd op de uitspraak: "Het maakt duidelijk dat nieuwsberichten en opinies niet kunnen dienen als bewijs voor een misdaad", zei Veysel Ok. Volgens hem kan het vonnis van het hof gevolgen hebben voor meer journalisten die vastzitten in Turkije. Dat zijn er in totaal ruim 150.
Volgens correspondent Lucas Waagmeester is het uniek voor Turkije dat een uitspraak van de hoogste rechtbank wordt genegeerd. "Het is een nieuw dieptepunt voor de Turkse rechtsstaat en de scheiding van machten."
Een standpunt dat ook weinig hoop biedt voor andere journalisten, academici en politici die vastzitten, zegt Waagmeester. "Met lagere rechtbanken die steeds meebuigen met de regering, was hun hoop gevestigd op de onafhankelijkheid van het hooggerechtshof. Ze kunnen nu alleen nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens."