Jong Ajax doet oude discussie oplaaien, wat nu KNVB?

Aangepast
Pro Shots

De Jupiler League wordt vanavond om 20.00 uur hervat met een complete speelronde. Eén wedstrijd springt eruit: Fortuna Sittard-Jong Ajax. Dat komt door de koploper uit Limburg, maar ook door een oplopende discussie rond de jeugdploeg uit Amsterdam.

De nieuwe trainer van het eerste elftal van Ajax, Erik ten Hag, heeft elf spelers uit Jong Ajax meegenomen op trainingskamp, waardoor de Amsterdammers met een veel minder sterk elftal zullen spelen dan bijvoorbeeld later dit jaar tegen nummer twee NEC.

Regen aan klachten

Maar er komen meer klachten binnen bij de KNVB, onder meer van Go Ahead Eagles-voorzitter Edwin Lugt, want naast Ajax laten ook Jong PSV, Jong AZ en Jong FC Utrecht hun talenten nu proeven aan de hoofdmacht. De jeugdploegen kunnen niet promoveren, maar zorgen wel voor scheve verhoudingen in de Jupiler League.

Daar moet de KNVB zich toch flink aan storen? "Laat ik het zo zeggen: ik kan me voorstellen dat de clubs zich daar aan storen. Het is niet de ideale situatie", zegt persvoorlichter Daan Schippers.

Edwin Lugt
@EdwinLugt
Hoe is dit toch mogelijk, daar zijn we weer met de competitievervalsing: https://t.co/2e97YVV3dC Wederom het bewijs dar er in Nederland maar wat wordt aangerommeld, de Jupiler League wordt totaal niet serieus genomen. Het is Fortuna Sittard overigens gegund, daar niet van.
10 maanden geleden

"Het speelprogramma is gemaakt in samenspraak met alle clubs", gaat hij verder. "We hebben de winterstop in de Jupiler League korter gemaakt in overleg met de clubs en dit is hier een consequentie van. Eenzelfde soort discussie speelt tijdens interlandperiodes, dan missen sommige ploegen ook spelers."

Het liefst wil de voetbalbond de discussie rond de jeugdelftallen voor komend seizoen oplossen. Ook volgende week zal er, in het kader van de discussie over de voetbalpiramide, weer naar oplossingen worden gekeken. "Medio maart worden er tijdens de bondsvergadering besluiten genomen over volgend seizoen", aldus Schippers.

Mitchell Bakker en Kaj Sierhuis zijn met Ajax op trainingskamp Pro Shots

De enige oplossing lijkt dat er - net als vroeger met buitenlandse spelers - voor het seizoen een vaste selectie wordt aangewezen. Schippers: "De mogelijke oplossingen die momenteel besproken worden, houden we intern."

Go Ahead-voorzitter is fel

Het zou een hoop ergernis voorkomen in de Jupiler League. In oktober al spuwde Go Ahead Eagles-voorzitter Lugt zijn gal over de gemankeerde jeugdploegen op sociale media en ook vandaag op NPO Radio 1.

Go Ahead-voorzitter spreekt van competitievervalsing

Edwin Lugt, tevens voormalig directeur van de Eerste Divisie, in gesprek op NPO Radio 1.

Bij Ajax zijn ze zich van geen kwaad bewust. "De trainers willen tijdens het trainingskamp altijd elf tegen elf kunnen trainen en we hebben de spelers ook nodig om twee oefenwedstrijden op één dag te kunnen spelen", zegt Michael Reiziger, de trainer van Jong Ajax, in het AD.

"Bovendien is deze week hét moment om jonge talenten kennis te laten maken met het eerste elftal. Omdat dit trainingskamp samenvalt met het begin van de Jupiler League heeft dat inderdaad consequenties voor de selectie van Jong Ajax. Voor de jongens die nu doorschuiven is dit ook een mooie kans", aldus Reiziger.

STER Reclame