1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SportAangepast

Skeletonster Bos in wachtkamer na missen kwalificatie-eis OS

Het is de vraag of skeletonster Kimberley Bos in februari aan de start staat tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang. De 24-jarige Edese eindigde in de laatste wereldbekerwedstrijd tellend voor de olympische kwalificatie teleurstellend als twintigste.

Daardoor verspeelde Bos haar positie in de top-12 van het wereldbekerklassement, wat de eis is van sportkoepel NOC*NSF voor uitzending. Bos zakte in het wereldbekerklassement van de elfde naar de dertiende plaats. Ze kwam zeven WB-punten tekort om een plaats hoger in het klassement te eindigen.

Bespreekgeval

Bos wordt een bespreekgeval voor NOC*NSF. De skeletonster had in december pech dat ze bij de World Cup in Winterberg als een van een handjevol deelneemsters haar eerste run in een sneeuwstorm moest afwerken en daardoor buiten de top-20 viel. Ze scoorde daar amper punten voor het wereldbekerklassement.

Mogelijk speelt ook nog mee in de besluitvorming dat Bos vorig jaar op de olympische baan in Pyeongchang als eerste Nederlandse ooit een podiumplaats (derde) behaalde bij een wereldbekerwedstrijd skeleton.

NOS
Skeletonster Kimberley Bos

Voor Bos in het wereldbekerklassement staat ook nog de Russin Jelena Nikitina, die door het IOC voor het leven is uitgesloten van de Olympische Spelen. Die schorsing, die de Russische bij het internationaal sporttribunaal CAS aanvecht, is overigens niet overgenomen door de internationale bob- en skeletonbond IBSF.

"We gaan met NOC*NSF in gesprek over Bos", liet manager topsport Vincent Kortbeek van de Nederlandse bond weten. Als het goed is, hakt de sportkoepel dit weekeinde de knoop door.

Bos, dit seizoen twee keer zevende in wereldbekerwedstrijden, had een verklaring voor haar mindere optreden. "Ik ben ziek geworden voor de wereldbekerwedstrijd in Altenberg. Daar is nog een griep bijgekomen. Bij de start moet alles eruit en ik kon gewoon de slee de eerste bochten niet onder controle houden. Ik miste de energie. De focus moest na de start terugkomen en dat duurde te lang", zei Bos trillend na de wedstrijd.

NOS
Skeletonster Bos dertiende in het wereldbekerklassement

Bos had in St. Moritz een goede start in de eerste run, maar raakte vervolgens twee keer licht de zijkant van de baan. Dat kostte haar snelheid in het vervolg. De tegenvallende zeventiende tijd was het resultaat, waarmee olympische kwalificatie nog steeds onder spanning stond.

Dramatische tweede run

Haar tweede run verliep nog dramatischer. Bos raakte een paar keer de zijkant van de baan en zag bij de finish tot haar ontzetting dat ze nog drie plaatsen had ingeleverd. Uiteindelijk was ze van de twintig starters in de tweede run veruit de langzaamste.

Landgenote Joska Le Conté deed het aanmerkelijk beter. De tweede Nederlandse skeletonster, achttiende in het wereldbekerklassement voor St. Moritz, zette na een goede afdaling de twaalfde tijd neer. Le Conté verbeterde zich door een goede tweede run (negende tijd) nog naar de elfde plaats. Zij eindigde in het wereldbekerklassement als achttiende.

De wereldbekerwedstrijd leverde een zege op voor de Oostenrijkse Janine Flock.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl