BBC
NOS NieuwsAangepast

Zware kroon, oncomfortabele koets: Queen ongekend open over kroning

Een kroon die zo zwaar is dat je nek kan breken, een koets met bijzonder slechte vering en een jurk zo stroef dat koningin Elizabeth kwam vast te zitten in het tapijt. De Britse vorstin heeft een ongekend openhartig kijkje achter de schermen van haar kroning gegeven, dit jaar 65 jaar geleden.

In het BBC-programma The Coronation kijkt Elizabeth zondag met koningshuisexpert Alastair Bruce terug op de ceremonie. Delen ervan zijn nu al vrijgegeven. In het programma kijkt Elizabeth naar archiefbeelden van die dag in 1953, maar worden ook privébeelden gedeeld, zoals van de 4-jarige prins Charles die onder de jurk van zijn moeder speelt. "Dat hoort eigenlijk niet", lacht de koningin.

AFP
Elizabeth met de Imperial State Crown

Bruce bespreekt ook uitgebreid de kroonjuwelen met Elizabeth. "Je kunt niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen. Doe je dat wel, dan breekt je nek", zegt ze over de 1,25 kilo zware Imperial State Crown, die ze droeg aan het einde van de kroning en bij openingen van het parlementaire jaar. "Er zijn dus nadelen bij kronen, maar verder zijn ze best belangrijk."

"Je kunt niet naar beneden kijken om de toespraak te lezen"

Erger nog is de luxe Golden State Coach waarmee de 27-jarige Elizabeth die dag reisde. "Vreselijk. Totaal niet geschikt om in te rijden. De vering is slechts van leer. Het is niet erg comfortabel", klaagt de koningin. "We konden ook maar stapvoets rijden, omdat de paarden niet sneller konden. Zo zwaar is de koets."

Ook haar galajurk, met zijde, parels en goud- en zilverdraad, gaf problemen: "Ik weet nog dat ik op een gegeven moment tegen de vleug van het tapijt moest lopen en totaal niet vooruitkwam. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden."

"Golden State Coach totaal niet geschikt om in te rijden"

Niet eerder was Elizabeth (91) zo openhartig over haar leven. Een interview mag het niet heten, want daar doet de vorstin niet aan. De BBC spreekt liever van een gesprek. "Je stelt geen directe vragen, maar maakt een opmerking waar de koningin dan op reageert", legde Alastair Bruce uit.

Het viel Bruce op dat Elizabeth heel makkelijk omgaat met de kroonjuwelen, die normaal gesproken streng worden bewaakt in de Tower. "Ze is praktisch op een manier die ik niet verwacht had."

Zo wilde Bruce de officiële Crown Jeweler vragen de sieraden wat beter in beeld te leggen, maar de koningin was hem voor. "Je ziet ineens de tafel zoef gaan en de kroon gaat zoef en de Crown Jeweler hoeft niks meer te doen. En dan zegt ze: 'Nou, kijk, het is mijn kroon'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl