NOS NieuwsAangepast

Extra beelden Rambam: 'Medicijnen astmapatiënt wel degelijk gedumpt'

De astma-medicijnen van een studente uit Utrecht die een ontgroeningsritueel doorliep, zijn wel degelijk weggegooid. Dat zeggen de makers van tv-programma Rambam.

Het programma, dat de ontgroening met een undercovercamera vastlegde, reageert daarmee op uitlatingen van de studente bij tv-programma Jinek. Ze beweerde daar dat haar inhalator niet was afgepakt. Ook zei ze dat alleen haar tas soms kwijt was, waardoor ze niet bij haar medicijnen kon.

"Mijn medicijnen afgepakt? Ronduit belachelijk"

Rambam zegt in een verklaring dat het nu genoodzaakt is om meer materiaal te laten zien (zie de video hieronder), waarin het meisje zegt dat haar medicijnen zijn weggegooid. "Wij vinden het vervelend voor dit meisje want we hebben begrip voor haar loyaliteit jegens UVSV, maar dat kan niet ten koste gaan van de feiten en van onze uitzending."

Twee studenten die werden gevolgd voor de uitzending van Rambam, zeiden in Jinek dat de programmamakers 'misstanden' bij hun corps verkeerd hebben geïnterpreteerd. Een student uit Rotterdam van wie werd gezegd dat hij hoofdletsel opliep bij een ontgroening, zegt nu dat hij al voor de introductieweek met een hoofdverband liep.

Extra beelden Rambam vrijgegeven na aflevering ontgroeningsrituelen

In een reactie op de nieuwe beelden laat het Utrechtse UVSV weten dat er "geen sprake is" van het afpakken van medicijnen. De studentenvereniging zegt dat de studente zelf besloot haar medicijnen in haar tas te doen, "ondanks dat ze was geïnformeerd dat aspirant-leden hun medicijnen in hun broekzak moesten meedragen". Degene die de tas afpakte, wist volgens UVSV niet dat er een inhalator in zat.

'Undercoverfeuten'

De opnames voor de Rambam-uitzending waren gemaakt door 'undercoverfeuten'. De makers wilden zien of de gedragscodes van studentenverenigingen wel worden nageleefd.

De eindredacteur van het BNNVARA-programma zegt dat ze niet twijfelt aan de opnames van de studenten en benadrukt dat ze achter de uitzending staat. Dat de studente uit Utrecht in de beelden niet tegenspreekt dat haar medicijnen zijn weggegooid, zien de makers als teken dat er wel degelijk iets fout was.

'Zorgwekkend' en 'ontoelaatbaar'

Over de Rambam-uitzending van gisteravond was vooraf al het nodige te doen. De Erasmus Universiteit sprak van "zeer zorgwekkende" beelden en de Universiteit Utrecht van "ontoelaatbare gebeurtenissen". Beide verenigingen, RSC/RVSV uit Rotterdam en UVSV uit Utrecht, werden door de universiteiten financieel gekort.

De Utrechtse vereniging UVSV kreeg bij Jinek de gelegenheid om op de Rambam-uitzending te reageren. De makers zouden aanvankelijk ook zijn uitgenodigd, maar volgens hen heeft de redactie van Jinek die uitnodiging weer ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl