Minister Dekker wil eind maken aan verjaring van straffen

ANP

Minister Dekker voor Rechtsbescherming wil de verjaringstermijn voor het ten uitvoer leggen van straffen afschaffen. Zo wil hij voorkomen dat veroordeelden hun straf ontlopen door lang genoeg uit handen van de politie te blijven.

Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die nam vorig jaar een motie van de VVD aan, waarin om afschaffing van de verjaringstermijn wordt gevraagd.

In een brief aan de Kamer schrijft Dekker nu dat hij aan de slag gaat met die motie. "Ik vind het onwenselijk dat veroordeelden, enkel door het verstrijken van de tijd, hun straf niet meer ondergaan." Hij komt voor de zomer met een wetsvoorstel.

Samenwerken met gemeenten

Verder zet Dekker er een tandje bij in de opsporing van veroordeelden. Hij wil daarbij beter samenwerken met bijvoorbeeld gemeenten. Als een veroordeelde daar een rijbewijs of uitkering komt aanvragen, moet hij voortaan tegen de lamp lopen. Binnenkort start er in Amsterdam een proef met die aanpak.

Eén op de tien misdadigers zit twee jaar na een veroordeling nog niet achter tralies. Vaak zijn ze gevlucht naar het buitenland. De politie was op 1 mei van vorig jaar nog op zoek naar 2863 veroordeelden die nog vier maanden of meer moesten zitten.

Volgens strafrechtadvocaten is het afschaffen van de verjaringstermijn een oplossing voor een niet bestaand probleem. De verjaringstermijnen zijn zo lang, dat het niet vaak voorkomt dat mensen hun straf weten te ontlopen.

"Voor een straf van acht jaar moet je 26 jaar uit handen van justitie blijven", zei de secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten eerder.

STER Reclame