Internationale drugsbende opgerold in Nederland en België

Aangepast
Politie onderzoekt een loods aan de Graspeel in Zeeland politie.nl

In een internationaal onderzoek naar drugshandel en -smokkel is in Nederland en België de afgelopen dagen een reeks aanhoudingen verricht. In Belgisch Limburg waren veertien aanhoudingen, in Nederland vijf. De verdachten zouden deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan drugshandel, -smokkel en -productie.

In Nederland zijn acht woningen en een bedrijfspand doorzocht in Casteren, Sint Willebrord, Raamsdonksveer, Roosendaal, Oudenbosch, Weert, Biest en Sprundel. Er zijn 1,5 kilo amfetamine, een geweer met demper, hennep, computers, telefoons, 0,5 kilo springstof en contant geld in beslag genomen.

Loodsen voor drugsproductie

In het Brabantse dorp Zeeland is een loods ontdekt die diende als opslagplaats voor chemicaliën; er lag 50.000 liter afval van de productie van synthetische drugs. Ook in Uden, Nispen en Waspik werden loodsen ontdekt waar xtc of amfetamine werd geproduceerd of cocaïne gewassen.

1/2Een deel van de vondst bij de politie-inval in het dorp Zeeland NOS / Remco Andringa
2/2Drugs in plastic tassen in het dorp Zeeland, waar de politie een opslagplaats voor drugs vond NOS / Remco Andringa

De arrestanten in Nederland waren allen Nederlanders. Tegen een andere Nederlander is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Smokkelvoertuigen

In België werden meerdere drugslabs en hennepkwekerijen ontmanteld. In België ging het om elk geval om vuurwapens, voertuigen, computers, telefoons en contant geld. De arrestanten in België waren Belgen en Serviërs.

Enkele voertuigen hadden geheime ruimtes waarin drugs werden vervoerd naar in elk geval Malta. Op Malta zijn vier aanhoudingen verricht, onder wie twee Belgische koeriers. Zij hebben inmiddels een celstraf van 19 jaar gekregen.

Hoofdverdachte eerder veroordeeld

De hoofdverdachte in het onderzoek, John H. uit Sint-Willebrord, werd op 20 december al opgepakt in Scheveningen. Hij werd op heterdaad betrapt met 50 kilo cocaïne. De politie heeft daarvoor geïnfiltreerd in de bende. H. is een bekende van de politie en werd in 2003 veroordeeld tot 11 jaar cel. Hij stond aan het hoofd van de zogeheten York-bende, een criminele organisatie uit Brabant die eveneens handelde in drugs.

Het onderzoek startte medio 2016, toen ongewone bestellingen van chemische producten door een firma uit Lommel werden waargenomen. De resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie in Hasselt.

STER Reclame