NOS NieuwsAangepast

Dodental door alcohol in Rusland fors hoger tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen overlijden er in Rusland meer mensen aan alcohol dan in de andere maanden van het jaar. Uit onderzoek op basis van gegevens van het Russische bureau voor de statistiek Rosstat blijkt dat er in januari gemiddeld 18.000 meer sterfgevallen door alcohol zijn dan in de andere maanden van het jaar, dat is bijna 11 procent.

De onderzoeker vergeleek de gegevens van 2004 tot en met 2016. Het onderzoek spitste zich toe op alcoholgebruik, omdat er een toename van het aantal psychoses door alcohol in januari te zien is in verschillende steden en regio's. Het orthodoxe Kerstfeest is op 7 januari.

In januari, een van de koudste maanden van het jaar, zijn ook veel mensen ziek, er heerst meestal griep, maar daaraan overlijden niet zoveel mensen. Het aantal extra sterfgevallen aan longontsteking en infecties aan de luchtwegen hangt samen met alcohol, stelt de onderzoeker.

Daarnaast komen mensen om bij verkeersongelukken veroorzaakt door dronken bestuurders, door agressie en doordat ze doodvriezen na een val.

De onderzoeker spreekt van een gevaar voor de volksgezondheid en vindt dat de politiek moet ingrijpen. Tot 2003 was er geen aaneengesloten periode vrij tussen Oud en Nieuw en het orthodoxe Kerstmis een week daarna.

Het zou volgens hem helpen om tussendoor twee of drie dagen te werken, ook al zijn het niet de meest productieve dagen. Het aantal slachtoffers door alcohol zou erdoor kunnen afnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl