Middelbare school in Den Haag ANP

Den Haag wil dat alle 230 schoolgebouwen vóór 2040 energieneutraal worden. Met een gezamenlijk vloeroppervlak van 600.000 m2 verbruiken de scholen (basis- en voortgezet onderwijs) nu zo'n 6 miljoen kubieke meter gas en 18 miljoen kilowattuur elektriciteit.

Het energiegebruik van gebouwen is landelijk één van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot. Het is goed voor ruim 30 procent van de broeikasgasemissie.

Het college stelt de gemeenteraad voor bij nieuwbouw van scholen (het merendeel is eigendom van Den Haag) deze klimaatneutraal te maken. De gemeente zou dan de energiebesparende maatregelen willen betalen: jaarlijks komt dat op zo'n 2,5 miljoen aan kosten. Tussen nu en 2040 worden zo'n 110 panden vervangen door nieuwbouw.

Energiescans

Bij de panden die blijven, wil de gemeente meebetalen aan energiescans: dan wordt uitgezocht welke ingrepen nodig zijn om die scholen energieneutraal te maken. Ook wil Den Haag meebetalen aan de benodigde maatregelen.

Voor de scans trekt de gemeente eenmalig een half miljoen uit, voor de aanpassingen reserveert zij de komende drie jaar 12 miljoen.

De gemeente wil het energieneutraal maken koppelen aan het techniekonderwijs. Daardoor is er ook ruimte voor meer leerbanen en werkgelegenheid voor jongeren, schrijft Omroep West.

STER reclame