Inspiratie voor 'Dirty Harry' overleden

Aangepast
Dirty Harry ANP

De man die de inspiratie vormde voor twee van Hollywoods bekendste politieagenten is overleden op 86-jarige leeftijd. Zowel Clint Eastwoods Dirty Harry als Steve McQueens Bullitt was min of meer gebaseerd op David Toschi uit San Francisco.

McQueen volgde Toschi enige tijd ter voorbereiding van zijn rol in Bullitt, dat zich afspeelt in Toschi's thuisstad. In de film nam hij Toschi's gewoonte over om zijn holster ondersteboven te dragen, om zijn wapen snel te kunnen trekken. Diens voorliefde voor vlinderdasjes negeerde de acteur.

Toschi raakte landelijk bekend toen hij betrokken raakte bij het onderzoek naar de beruchte Zodiac-moorden, eind jaren zestig. Het is nog altijd onbekend wie destijds zeker vijf mensen vermoordde in de omgeving van San Francisco, hoewel de dader treiterbriefjes zond naar de pers en politie.

David Toschi in 1976 Hollandse Hoogte

Omdat de moordenaar in de film Dirty Harry losjes gebaseerd was op de Zodiac-moorden, gold Toschi ook als het model voor Clint Eastwoods karakter, Harry Callahan. Het grootste verschil was dat in de film de zaak wel werd opgelost.

Toschi beet zich jarenlang vast in de Zodiac-zaak. In de film die in 2007 over de moorden werd gemaakt, werd hij gespeeld door Mark Ruffalo.

In 1978 moest Toschi het Zodiac-onderzoek opgeven toen bleek dat hij onder een pseudoniem lovende brieven over zichzelf naar een krant had gestuurd. Toch bleven de onopgeloste misdaden hem plagen: elk jaar ging hij nog naar de plek waar een slachtoffer was vermoord.

STER Reclame