1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
RTV Rijnmond
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Hogeschool Rotterdam sluit gebouw uit angst voor Grenfell Tower-brand

De Hogeschool Rotterdam heeft uit voorzorg het oudste deel van een van zijn gebouwen gesloten. De lessen van vandaag en morgen daar zijn geschrapt.

De hogeschool heeft de gevelplaten van alle gebouwen laten onderzoeken naar aanleiding van de fatale brand in de Grenfell Tower in Londen, afgelopen zomer.

"Uit dit onderzoek kwam een twijfel naar voren over de brandveiligheid van de gevelplaten die zijn bevestigd aan het bouwdeel C van de locatie Kralingse Zoom", schrijft de Hogeschool Rotterdam in een persbericht.

Op basis van deze bevindingen heeft de hogeschool onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Daaruit is gebleken dat de gevelplaten van het bouwdeel niet aan de huidige normen van brandveiligheid voldoen.

'Buitengewoon onaangenaam'

Volgens de hogeschool kan niet de zekerheid worden gegeven dat het bouwdeel voldoende veilig is voor studenten, medewerkers en andere gebruikers.

"We realiseren ons dat dit een buitengewoon ingrijpend besluit is, maar de veiligheid van onze medewerkers en studenten staat bij ons voorop", zegt collegevoorzitter Ron Bormans.

  • Martijn van der Zande | NOS
  • Martijn van der Zande | NOS
    De gevel van het gebouw

"We dachten: dat komt wel goed. Maar het bleek dat er een zodanig groot risico op brandgevaar en brandverspreiding was, dat het in mijn ogen onverantwoord leek om het gebouw open te houden", zegt hij tegen RTV Rijnmond.

Bormans noemt het "buitengewoon onaangenaam" dat mensen mogelijk gevaar hebben gelopen in het gebouw. De Hogeschool Rotterdam gaat onderzoeken hoe dat kon, omdat het onderwijsinstituut aan alle keuringseisen heeft voldaan.

Geen risico

In juni kwamen 71 mensen om het leven bij de brand in Londen doordat het vuur zich razendsnel verspreidde via de gevelplaten aan de buitenkant. De Hogeschool Rotterdam wil daarom geen risico nemen en laat het gebouw de komende dagen verder inspecteren.

Colleges worden voorlopig verplaatst naar andere gebouwen; die zouden wel aan alle brandveiligheidseisen voldoen. Het deel dat wordt gesloten is 30 jaar oud en biedt ruimte aan 3500 studenten van de Rotterdam Business School.

Volgende week woensdag wordt de definitieve uitslag van het onderzoek verwacht. Dan wordt ook bepaald of er maatregelen voor de lange termijn nodig zijn.

Advertentie via Ster.nl