Een van de Sri Lankaanse panters in de Arnhemse dierentuin
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Panter eet pasgeboren jong op in Burgers' Zoo

In de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo is een pasgeboren Sri Lankaanse panter opgegeten door de moeder. Het dier was met een ander pantertje ter wereld gekomen in de nieuwjaarsnacht.

Het eerste jong overleed binnen een paar dagen door een slechte conditie. Het tweede jong leek het beter te doen, maar werd vandaag door de moeder opgegeten. Medewerkers van de dierentuin zagen via de camera in het afgesloten kraamverblijf dat er geen jong meer was. Niet veel later kwamen ze tot de conclusie dat de moeder het jong had opgepeuzeld.

"Het is de natuur. Het klinkt heel cru, maar het is heel efficiënt. Een jong is ook een goede eiwitbron", zegt een woordvoerster van Burgers' Zoo tegen Omroep Gelderland.

"Het kan zijn dat de conditie van het jong afnam en de moeder dacht: ik ga hier geen energie meer instoppen", vertelt de woordvoerster. "Of ze was gestrest omdat ze niet wist hoe ze ermee om moest gaan. Een moeder moet dat leren." Voor de pantermoeder waren het de eerste kleintjes.

Frustrerend

Jonge katachtigen eten vaker hun eerste kleintje op. "Maar het is geen vanzelfsprekendheid. Het is voor de verzorgers frustrerend dat het zo gaat", zegt de woordvoerster. "Die zijn hier natuurlijk niet blij mee. Je wilt altijd dat zoiets goed verloopt."

Het was voor het eerst sinds 2011 dat er in de Arnhemse dierentuin Sri Lankaanse panters werden geboren. De afgelopen jaren lukte het niet om nageslacht voort te brengen omdat er een mannetje rondliep dat geen belangstelling had voor de vrouwtjes.

Sri Lankaanse panters zijn een bedreigde soort.

Advertentie via Ster.nl