Colombia schort vredesoverleg met ELN-rebellen op
De Colombiaanse president Santos heeft de vredesonderhandelingen met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) opgeschort. Na nieuwe aanslagen door ELN-rebellen besloot Santos om zijn hoofdonderhandelaar terug te roepen naar Bogota. Het vredesberaad vond plaats in Quito, de hoofdstad van buurland Ecuador.
Afgelopen nacht liep een wapenstilstand tussen de opstandelingen en het Colombiaanse leger af. De bedoeling was om vandaag te praten over verlenging van dat staakt-het-vuren, maar dat gaat dus niet door.
Gewonden bij aanslagen
Volgens de Colombiaanse regering hebben ELN-rebellen vannacht olie-installaties aangevallen. Ook werd een granaat gegooid naar een marinebasis, waardoor twee militairen gewond raakten.
President Santos heeft het leger opdracht gegeven om "hard op te treden tegen de agressie van de ELN". "De regering was altijd bereidwillig om de wapenstilstand te verlengen. Om onbegrijpelijke redenen weigerde de ELN dat."
Eerder al bestand geschonden
In september vorig jaar kwamen beide partijen na een halve eeuw strijd overeen om de wapens tijdelijk neer te leggen. In het akkoord werd afgesproken dat de ELN zou stoppen met ontvoeringen en aanslagen, het gebruik van landmijnen en het rekruteren van minderjarigen. In ruil daarvoor zou de regering de omstandigheden van honderden gevangen genomen rebellen verbeteren.
Beide partijen hebben elkaar beschuldigd van het schenden van het bestand. De ELN zou bij twee eerdere aanslagen meer dan twaalf mensen hebben gedood. Ook de Colombiaanse regering zou zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden.
ELN is net als de grotere FARC een marxistische guerrillabeweging. Met de FARC is eind 2016 een vredesakkoord gesloten. President Santos kreeg daarvoor dat jaar de Nobelprijs voor de Vrede.