De overheid is een belangrijke klant van autodealers
NOS NieuwsAangepast

Drie jaar geëist in zaak corrupte auto-ambtenaren en handelaren

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam eist drie jaar cel tegen voormalig Defensie-ambtenaar Jacques H. wegens corruptie. De voormalige wagenparkbeheerder van het ministerie zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie en zich hebben laten fêteren door autobedrijven in ruil voor de aanschaf van auto's voor het ministerie.

Het is de hoogste eis in een grote strafzaak over het beheer en de aanbesteding van dienstauto's bij politie en Defensie. In de zaak staan elf verdachten terecht, zes (voormalige) ambtenaren en vijf werknemers van autobedrijven. Tegen hen zijn straffen geëist van veertig uur werkstraf tot een jaar gevangenisstraf. In één geval vroeg de officier van justitie om vrijspraak.

Uit de verhoren bij de rechter kwam de afgelopen weken het beeld naar voren dat de ambtenaren die over het wagenpark gaan een speciale behandeling kregen van autobedrijven als Renault, Peugeot en Pon (importeur van onder meer Audi en Volkswagen). Het ging dan bijvoorbeeld over een setje banden, korting bij aankoop van een auto of reisjes.

Tripjes naar Londen en Parijs

Hoofdverdachte Jacques H. leverde dat volgens het Openbaar Ministerie tripjes op naar de tennistoernooien Wimbledon in Londen en Roland Garros in Parijs. Voor zo'n 100.000 euro zou hij in de watten zijn gelegd. Volgens de officier van justitie heeft Jacques H. tien jaar lang niet integer gehandeld. Hij regelde ook een dure auto voor een zacht prijsje en kon gratis tanken, haalde het OM aan in de eis.

De zaak kwam in 2011 aan het rollen na een tip van een anonieme klokkenluider. In ruil voor de gunsten zouden de autobedrijven (soms flinke) orders hebben binnengehaald. Uiteindelijke leverde dat bijna vijftig verdachten op. De Rijksrecherche deed in de zogenoemde zaak-Dotterbloem een omvangrijk onderzoek naar de aanschaf en verkoop van bijna 1700 Volkswagens voor Defensie en ruim 1300 personen- en bedrijfsauto's per jaar voor de politie. Er waren huiszoekingen, telefoontaps en e-mailverkeer werd onderschept.

Oud-minister

Naast de elf verdachten, verscheen ook oud-minister van Defensie Hans Hillen voor de rechter. Niet als verdachte, maar als getuige. Hij was minister toen de zaak over corruptie op de afdeling wagenparkbeheer van zijn ministerie aan het licht kwam. Zijn getuigenis leverde geen nieuwe inzichten op.

De autobedrijven Renault, Peugeot en Pon hebben strafvervolging eerder al afgekocht. Vooral Volkswagen speelde een belangrijke rol in het proces. Importeur Pon schikte voor 12 miljoen euro met justitie. Renault betaalde 2 miljoen euro. Ook enkele medewerkers hebben een schikking getroffen.

Pleidooien

De advocaten van de verdachten beginnen morgen met hun pleidooi. Volgens de verdachten ging het om een normale vorm van relatiebeheer. De advocaat van hoofdverdachte Jacques H. staat aanstaande maandag op de rol om zijn pleidooi te houden. De rechtbank zal daarna een datum vaststellen voor de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl