Syrische basketballer Micheal Madanly Madanly Facebook

Van zijn geboortestad Aleppo is weinig meer over. Micheal Madanly - de ambtenaar van de burgerlijke stand in Aleppo wisselde per abuis de a en e in zijn voornaam om bij de aangifte - ontvluchtte in 2011 de oorlog in Syrië, maar zou er graag terugkeren. Inmiddels verdient de 36-jarige basketballer zijn geld bij Forward Lease Rotterdam in de Nederlandse eredivisie. Zijn doel: met Syrië voor het eerst het WK halen.

Madanly, een overtuigd christen, is een bekendheid in Syrië. De IS-terreur in eigen land bracht de prof na jarenlange omzwervingen in China en de Filipijnen uiteindelijk in Nederland.

Na eerst een periode met Landslake Lions (Landsmeer) in de promotiedivisie te hebben gespeeld, debuteerde de Syrisch international vorig jaar september bij Apollo Amsterdam in de eredivisie. In december stapte hij over naar Rotterdam, waar de financiële mogelijkheden aanzienlijk groter zijn.

Syrische basketballer droomt in Nederland van WK

"Het is een jongen die veel heeft meegemaakt. Dat betaalt zich terug in de trainingen en in de wedstrijden. Hij is zeer gedreven", zegt hoofdcoach Armand Salomon van Rotterdam. Madanly maakte al naam in 2007 tijdens de Aziatische kampioenschappen, die hij afsloot als topscorer.

De basketballer verliet Syrië in 2011. Hij was net getrouwd. De oorlog in zijn thuisland werd erger en erger. Zijn ouders kozen uiteindelijk voor Nederland, zelf ging hij als basketballer naar China. En van daaruit zwierf hij verder door Azië.

Ontvoering

Zijn broer, die nog gekidnapt werd door islamitische strijders en werd vrijgelaten na het betalen van losgeld, koos voor Amerika. "Ik had een prachtig leven. Als de oorlog er niet was geweest, was ik niet weggegaan uit Syrië", zegt Micheal Madanly in zijn woning in Purmerend. "Nooit."

Daar woont hij momenteel met zijn Syrische vrouw en dochter "Ik heb een beetje Nederlands geleerd. Zelf, via internet. Ik heb de inburgeringscursus gedaan en gehaald, maar dat was niet het zwaarste. Dat was het theorie-examen voor mijn rijbewijs. Ik ben zes keer gezakt."

WK basketbal

Syrië zit nog diep in zijn hart. Als aanvoerder van de Syrische ploeg speelt hij noodgedwongen de interlands in Libanon, eind februari de volgende tegenstander in de Aziatische kwalificatiegroep C voor het WK in 2019.

Madanly hoopt dat hij via het basketbal iets kan terugdoen voor zijn vaderland en de bevolking. "Ik wil me met Syrië voor het eerst in de geschiedenis plaatsen voor het WK. Het is een zware opgave. Er zijn zestien teams voor zeven WK-tickets. We geloven erin. Het zou fantastisch zijn voor het Syrische volk, eindelijk iets positiefs."

STER reclame