Kinderarts waarschuwt: 'Besef hoe gevaarlijk knoopbatterijen zijn'
De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK) heeft alle kinderartsen in Nederland opgeroepen om incidenten met ingeslikte knoopcelbatterijen te melden. De kleine, muntstukvormige batterijen, die bijvoorbeeld in afstandsbedieningen en kinderspeelgoed worden gebruikt, kunnen een bijtend zuur lekken dat binnen twee uur een gat kan branden in de slokdarm.
Vorige week werden bij het Erasmusziekenhuis in Rotterdam drie kinderen binnengebracht die batterijen hadden ingeslikt en sinds 2008 zijn al zeker zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt na het inslikken van knoopcelbatterijen. Twee kinderen overleden zelfs aan de gevolgen hiervan.
Volgens kinderarts Angelika Kindermann (niet de arts uit het filmpje) zijn de batterijen voor kinderen heel aantrekkelijk omdat ze door hun vorm en uiterlijk op snoepjes lijken. "Ze glimmen heel mooi en als je ze op je tong legt, beginnen ze ook nog te prikkelen, dus echt heel erg aantrekkelijk voor kleine kinderen", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Ze pleit ervoor dat de muntvormige batterijen voortaan met een grote waarschuwingssticker in de schappen moeten liggen. Vergelijkbaar met het zwarte kruis in een oranje kader bij artikelen als bleekmiddel. "Ouders moeten zich goed realiseren hoe gevaarlijk het is."
Het inslikken van zo'n batterij wordt pas een probleem als die in de slokdarm blijft hangen. "Het lekt een chemische stof die inbrandt en geeft ook elektrische schade omdat de batterij geladen is", zegt Kindermann.
De NVK wil met de oproep een beter beeld krijgen van de omvang van het probleem. Kinderartsen denken namelijk dat het aantal slachtoffers hoger ligt dan tot nu toe gemeld is. Ook willen ze een beter beeld krijgen van hoe gevaarlijk het is als kinderen batterijen doorslikken en hoe vaak er complicaties optreden.