Bobsleeër Aleksandr Zoebkov, goed voor twee keer goud en inmiddels geschorst, draagt de Russische vlag bij de opening van de Spelen in Sotsji.
NOS SportAangepast

42 Russen willen via CAS deur naar Winterspelen openen

Het CAS, het internationale hof voor sportrechtspraak, zal in aanloop naar de Olympische Spelen in Pyeongchang 42 beroepszaken van Russische sporters moeten afhandelen. Voor het einde van de maand moet het in Lausanne gevestigde tribunaal de beroepszaken hebben afgehandeld.

De 42 Russische sporters zijn formeel uitgesloten van deelname in Pyeongchang als gevolg van de schorsing die zij kregen opgelegd door het Internationaal Olympisch Comité. Via het CAS hopen de 42 sporters alsnog de deur naar Pyeongchang te openen.

De 42 sporters zijn allen in een eerder stadium door het IOC aangemerkt als verdachten in het omvangrijke Russische dopingschandaal. Ze zouden deel hebben uitgemaakt van een door de Russische overheid aangestuurd dopingprogramma en onder andere tijdens de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 gebruik hebben gemaakt van verboden middelen.

Ontsnappingsmogelijkheid

Het IOC heeft de sporters uit de uitslagen geschrapt, hun medailles afgenomen en voor het leven uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. De straf van het IOC betekent dat de sporters niet mogen meedoen aan de komende Winterspelen, die op 9 februari in Pyeongchang beginnen.

Wel heeft het IOC een kleine ontsnappingsmogelijkheid ingebouwd voor de Russen. Sporters die kunnen aantonen een 'schoon' verleden te hebben, mogen in Pyeongchang onder neutrale vlag meedoen. Het IOC heeft een commissie in het leven geroepen om sporters te beoordelen die menen voor die status in aanmerking te komen. Rusland heeft reeds een lijst met namen van meer dan driehonderd sporters ingediend die onder neutrale vlag naar de Winterspelen willen.

Voor 31 januari

Onder de 42 Russen die nu naar het CAS zijn gestapt, bevinden zich medaillewinnaars. Een van hen is bobsleeër Aleksandr Zoebkov die in Sotsji twee keer goud won, skeletonner Aleksander Tretiakov en langlaufer Aleksander Legkov.

Het CAS zal alle sporters de gelegenheid geven hun zaak te bepleiten tijdens hoorzittingen en wil voor 31 januari uitspraak doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl