Marijn Dorrestijn / NOS

Dertien reisorganisaties gaan compensatie voor CO2-uitstoot standaard opnemen in hun reizen. De kosten nemen de organisaties, die vooral verre en avontuurlijke reizen aanbieden, voor hun eigen rekening. Het gaat gemiddeld om 5 euro per reis, maakte reisbrancheorganisatie ANVR vandaag bekend.

Directeur Frank Oostdam zei dat hij hoopt dat het een eerste stap is en dat zich uiteindelijk meer reisorganisaties hierbij aansluiten.

De brancheorganisatie heeft een calculator ontwikkeld waarmee de CO2-uitstoot van de vlucht, het verblijf en de extra vakantieactiviteiten kan worden berekend. Het geld voor de compensatie gaat bijvoorbeeld naar schone kooktoestellen in Ghana en zonne-energie in Thailand. Daarvoor wordt samengewerkt met de Zwitserse South Pole Group dat de projecten heeft geselecteerd.

Vrijwillig compenseren faalt

Reizigers kunnen al langer kiezen voor een vrijwillige compensatie van CO2-uitstoot bij het boeken van een vliegreis, maar bijna niemand doet dat. In 2016 deed slechts één op de 800 reizigers het. Met dat geld worden bomen geplant, bossen beschermd of windmolens gebouwd. Afhankelijk van je vlucht betaal je daarvoor enkele euro's tot hooguit een paar tientjes.

Van de vakantiereizen is 20 procent met het vliegtuig, maar het vliegen neemt 55 procent van de 'CO2-reisvoetafdruk' voor zijn rekening. Uiteindelijk streeft de ANVR naar vermindering van de CO2-uitstoot maar tot die tijd is alles wat de touroperator nu compenseert winst, aldus de organisatie.

Heeft CO2-neutraal vliegen zin? NOS op 3 zocht het uit.

STER reclame