Gratis internetten in de trein - nu nog onveilig, straks niet meer?
NOS NieuwsAangepast

Openbare wifi-hotspots worden een stuk veiliger

Het beveiligingsadvies is zo oud als wifi zelf: kijk uit met openbare wifi-hotspots want iedereen kan meelezen. Maar het advies kan binnenkort wel eens overbodig worden: er wordt gewerkt aan een nieuwe beveiligingsstandaard, die ook openbare wifi-hotspots veilig maakt.

De Wi-Fi Alliance, die de wifi-standaard vastlegt, kondigt aan dat de nieuwe standaard ook een aantal andere problemen zal oplossen.

Ongefilterd

Op dit moment gaat verkeer over openbare wifi-netwerken, zoals hotspots in cafés, hotels en treinen, ongefilterd door de lucht: iedereen kan het aftappen en meelezen. In het vervolg moet ook dat verkeer worden versleuteld, zodat onbevoegden niet kunnen meelezen.

Ook het meelezen op wifi-netwerken met zwakke wachtwoorden moet worden bemoeilijkt; nu kan dat door het wifi-wachtwoord te kraken, maar straks niet meer.

Tot slot moeten apparaten zonder scherm, zoals slimme rookmelders, thermostaten en webcams, makkelijker worden aangesloten op een wifi-netwerk.

WPA-3

De nieuwe beveiligingsstandaard, wpa-3, is de opvolger van wpa-2, dat nu in de meeste wifi-routers wordt gebruikt. Ook andere problemen met de bestaande wifi-beveiliging worden opgelost, waaronder een beveiligingsprobleem dat in oktober werd ​ontdekt.

​Of gebruikers nieuwe apparaten moeten kopen om te profiteren van de betere beveiliging, of dat dat met een software-update kan worden geregeld, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl