Koken met minder zout: we zouden het allemaal moeten doen, vindt de Nierstichting. Om het goede voorbeeld te geven heeft de stichting bijna honderd restaurants zo ver gekregen dat ze in maart drie dagen met minder zout, maar met meer kruiden en dus meer smaak koken. Dat gebeurt in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland. Vandaag is op de vakbeurs Horecava de kick-off van de "Nierstichting Restaurant Driedaagse".

Nierstichting wil restaurants inspireren: 'Gebruik minder zout'

Menno Post, topkok en eigenaar van 2-sterrenrestaurant De Bokkedoorns, probeert op de beurs in de Amsterdamse RAI zoveel mogelijk restauranthouders te interesseren voor koken met minder zout. Hij richt zich ook op de 'thuiskoks'. "Iedereen heeft een kruidenkast", zegt Post. "Die moeten we vaker opendoen en daar wat meer mee experimenteren." Volgens hem is het ook een kwestie van durven.

Kilo per jaar te veel

Volgens de Nierstichting eten we per persoon in een jaar gemiddeld een kilo te veel zout. Dat kan een hoge bloeddruk en nierproblemen tot gevolg hebben. Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders hebben al chronische nierschade. Voor hen is te veel zout extra schadelijk.

Opvallend is dat volgens de Nierstichting het meeste zout, 80 procent, niet uit onze zoutvaatjes komt maar is verwerkt in allerlei producten uit de supermarkt. Niet alleen in soepen, sauzen en chips, maar bijvoorbeeld ook in koekjes en pepernoten.

STER reclame