Van Baarle wil naar Spelen, maar Sky weet nog van niets

Aangepast
Dylan van Baarle in actie tijdens de Zesdaagse van Rotterdam Orange Pictures

Dylan van Baarle rijdt deze week aan de zijde van Niki Terpstra in de Zesdaagse van Rotterdam. En dat is niet zomaar, zo blijkt. Van Baarle heeft namelijk grote plannen. Als baanwielrenner.

"Ik wil zéker naar de Olympische Spelen", zegt hij zonder aarzeling. "Ik denk dat ik honderd procent fit moet zijn voor de ploegkoers in Tokio, daar wil ik voor gaan."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Baarle: ik wil zeker naar de Olympische Spelen

In 2014 en 2015 werd Van Baarle met Yoeri Havik al Nederlands kampioen op de ploegkoers, het onderdeel waarbij twee renners elkaar beurtelings aflossen in een race waarbij via tussensprints punten zijn te verdienen.

Oplettende wielervolgers weten echter dat de ploegkoers (ook wel koppelkoers of madison genoemd), sinds 2012 niet meer olympisch is. Maar Van Baarle zegt het niet zomaar. In 2020 in Tokio keert het onderdeel namelijk terug op het olympische programma.

Zo vader, zo zoon

Daarmee zou hij in de voetsporen treden van zijn vader Mario, die ook meedeed aan de Olympische Spelen op de baan. Mario van Baarle werd in 1988 in Seoul twaalfde op de ploegenachtervolging. Met zijn vader heeft Van Baarle overigens al jaren vrijwel geen contact, zo vertelde hij vorig jaar in het AD. "Ik ben eigenlijk meer door mijn moeder op de fiets gezet. Zij reed ook goed en is twee keer Nederlands kampioen op de baan geweest. Ik heb het talent niet alleen van mijn vader."

De Nederlandse ploeg met Mario van Baarle (in tweede positie) tijdens de olympische ploegenachtervolging in Seoul in 1988. ANP

Toch zal de vergelijking vaker getrokken worden, als Van Baarle zijn olympische ambities kan waarmaken. Bij Sky, dat vanaf het begin nauwe banden heeft met het Britse baanwielrennen, zit hij daarvoor trouwens op de juiste plek.

Zo domineren de Britten al jaren op de ploegenachtervolging. Sinds Peking (2008) greep Groot-Brittannië drie keer op rij olympisch goud op de ploegenachtervolging. En het is niet toevallig dat de hoofdrolspelers - van Geraint Thomas tot Peter Kennaugh en natuurlijk Bradley Wiggins - daarna ook tot grootse dingen in staat bleken op de weg.

Sky weet nog van niets

Vraag is echter of hij ook toestemming krijgt van Team Sky om zijn ambities op de baan waar te maken. Zijn nieuwe ploeg weet nog van niets. "Ze weten dat ik graag op de baan rijd", relativeert Van Baarle, die tot 2020 onder contract staat. "Dat is iets om later in de winterperiode te bespreken."

Maar nu weet de ploeg toch dat hij graag naar Tokio wil? Van Baarle, grijnzend: "Ja, precies."

De pas 20-jarige Dylan van Baarle reed in 2013 al op kop in de Zesdaagse van Rotterdam. ANP

STER Reclame