Tv kijken verliest opnieuw terrein aan video on demand
We keken vorig jaar gemiddeld bijna drie uur televisie per dag. Dat is 3 procent minder dan in 2016. De daling in kijktijd is wel minder dan in 2016: toen werd er 3,7 procent minder tv gekeken dan het jaar ervoor, meldt de Stichting Kijkonderzoek (SKO) in zijn jaarlijkse rapportage over de tv.
De daling in kijktijd wordt deels veroorzaakt door de toename van het kijken via video on demand-diensten. Andersom worden tv-programma's en andere video's vaker bekeken op laptop, tablet of smartphone, maar die cijfers zijn door SKO niet meegeteld bij de tv-kijktijd.
In totaal bracht de Nederlander elke dag gemiddeld drie uur en tien minuten voor de buis door. Behalve live en uitgesteld tv kijken telt daarbij de zogenoemde 'overige kijktijd' mee: video on demand dus, bijvoorbeeld via Netflix, Videoland of Ziggo Movies & Series. De overige kijktijd was gemiddeld twaalf minuten.
Op nummer 1 in de top-25 van best bekeken programma's staat de huldiging van de Oranjevrouwen als Europees Kampioen voetbal op 6 augustus: 5,3 miljoen kijkers. Afgezien van programma's over succesvolle Nederlandse sporters, die altijd goed worden bekeken, was Boer zoekt vrouw internationaal op 5 maart een voltreffer: bijna 4,5 miljoen kijkers.
Dat programma deed het ook het best bij het uitgesteld kijken binnen zes dagen: de aflevering van 16 april trok in die categorie ruim 1,3 miljoen kijkers.
Marktaandelen
Wat betreft de marktaandelen, belangrijk voor adverteerders, gaan de drie zenders van de publieke omroep NPO op kop met in totaal 31,6 procent, een klein verlies ten opzichte van 2016. Maar ook de commerciële omroepen RTL en SBS leverden iets in. RTL kwam al met al uit op ruim 23 procent, SBS op bijna 14,5 procent.