De Griekse en Macedonische vlag
NOS NieuwsAangepast

Grieken en Macedoniërs zoeken toenadering in naamconflict

Na decennia van gesteggel tussen Griekenland en Macedonië over de naam Macedonië, komt er mogelijk een einde aan de onenigheid. De Macedonische premier Zaev zegt dat een oplossing binnen een half jaar mogelijk moet zijn.

Zaev deed zijn uitspraken in een interview met de Griekse televisiezender Alpha TV. "Onze toekomst ligt bij de EU en de NAVO", zei hij. Griekenland blokkeert de toelatingsgesprekken van Macedonië met die instanties vanwege het conflict.

Vorige week zei de Griekse minister Kotzias van Buitenlandse Zaken al dat Athene het 27 jaar oude conflict dit jaar nog wil oplossen. Kotzias spreekt morgen met de Macedonische vicepremier Osmani over de kwestie. Als dat gesprek goed gaat, volgt een ontmoeting tussen de premiers van beide landen.

Republiek Macedonië

De ruzie tussen Skopje en Athene begon in 1991, toen de Joegoslavische deelstaat Macedonië de onafhankelijkheid uitriep. Griekenland was fel tegen de naam 'Macedonië', omdat die historische naam volgens de Grieken aan hen toebehoort. Als compromis nam Macedonië als officiële naam de "Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië" aan.

Ook de vlag van het kersverse land vormde een probleem voor de Grieken. Toen Macedonië in 1992 een nieuwe vlag ontwierp, stond een symbool van de vorsten van het Macedonische Rijk centraal. Griekenland reageerde woedend en voerde een handelsembargo in tegen het land. Uiteindelijk paste Macedonië zijn vlag aan, in ruil voor het opheffen van het embargo.

Griekenland heeft al meerdere keren toelating van Macedonië tot de EU en de NAVO geblokkeerd, vanwege het naamconflict. Toen premier Zaev van Macedonië vorig jaar aan de macht kwam, zei hij al zijn best te gaan doen om het conflict met Griekenland op te lossen, zodat Macedonië zich bij de EU en de NAVO kan aansluiten.

Het beleid van Zaev staat daarmee haaks op dat van zijn voorganger Gruevski, die juist geen stap wilde zetten om de Grieken tegemoet te komen en een nationalistisch beleid voerde, door bijvoorbeeld grote standbeelden van historische figuren als Alexander de Grote te bouwen.

Later deze maand komen onderhandelaars van Griekenland en Macedonië bijeen voor gesprekken in New York. In juni staat nieuw NAVO-overleg gepland over toelating van Macedonië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl