Eerste les vandaag in de alsnog geopende basisschool in Hoeven
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Glunderen bij vertraagde opening school Hoeven

Met een vertraging van 2,5 maand konden de leerlingen in het Brabantse Hoeven alsnog naar hun gloednieuwe schoolgebouw. "Het is een geweldige dag. Ik sta te glunderen", zegt Jos Krebbekx van het schoolbestuur.

De nieuwe brede school Uniek zou eigenlijk na de herfstvakantie al opengaan. Maar de opening werd te elfder ure afgelast toen bleek dat de vloer met dezelfde onbetrouwbare techniek was gebouwd als de parkeergarage die oktober vorig jaar instortte bij Eindhoven Airport. Uitgebreid onderzoek wees de laatste maanden uit dat het schoolgebouw toch veilig is.

De school heeft een chaotische periode achter de rug. Verschillende oude schoolgebouwen moesten na de herfstvakantie snel opnieuw worden ingericht. "Dat was even een erg moeilijke tijd", vertelt Krebbekx aan Omroep Brabant.

Opgelucht

Intussen onderzocht een gespecialiseerd bureau de naden in de vloer van het nieuwe schoolgebouw. In december was de conclusie dat de vloer voldoet aan de normen. In de kerstvakantie zijn alle spullen alsnog verhuisd.

Dat is ook goed nieuws voor de leerlingen van groep 6A, de klas van juf Henriëtte. "Het is heel leuk dat we nu hier les krijgen", zegt Lieke. Kenji is ook opgelucht. "Ik was eerst wel een beetje bang dat het gebouw zou instorten, maar nu niet meer", vertelt hij. "Het wordt een mooie eerste dag."

Gebouw X

Minder goed nieuws is er over de andere gebouwen die spoorslags dicht moesten omdat dezelfde constructie als in Eindhoven was gebruikt. Het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijft nog tot in maart 2018 dicht omdat de vloer wordt verstevigd. Om dezelfde reden heropent Hogeschool Windesheim in Zwolle Gebouw X pas na de zomervakantie.

Ook elders in Nederland is een aantal gebouwen gesloten omdat daar dezelfde constructie is gebruikt, maar er bestaat geen landelijk overzicht van de problemen en de oplossingen die worden gekozen.

Advertentie via Ster.nl