Boezemvriend Rutten vol vertrouwen over Ajax-trainer Ten Hag

Aangepast
Erik ten Hag en Fred Rutten op de bank bij PSV in 2010 ANP

Met Erik ten Hag als nieuwe coach stapt Ajax vandaag op het vliegveld naar het trainingskamp in Lagos in Portugal. Daar bereiden de Amsterdammers zich voor op de tweede seizoenshelft, die uiteindelijk in mei van dit jaar moet leiden tot de eerste landstitel in vier jaar tijd.

Nieuwsgierig kijkt men in Amsterdam uit naar de eerste duels van Ajax onder zijn leiding. Gooit hij de speelstijl om? Voor welke spelers kiest hij? Zal er een klik ontstaan met de spelersgroep? En vooral: pakt de keuze voor Ten Hag goed uit?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rutten is enthousiast over vriend en Ajax-trainer Ten Hag

Fred Rutten is een oud-teamgenoot van Ten Hag. De Tukkers zijn bovendien goede vrienden en werkten samen in de staf van FC Twente en PSV. Ze kennen elkaar al bijna dertig jaar.

"Erik is heel loyaal. Als hij ergens voor staat, gaat hij er ook voor. En als hij een standpunt inneemt, moet je van goeden huize komen om hem ervan te overtuigen dat het anders is", zegt hij enthousiast.

Processen

Een Tukker in de hoofdstad, dat kan best, denkt Rutten. En dat Ten Hag geen tachtig interlands achter zijn naam heeft, deert niet.

"Je moet kijken naar zijn kwaliteiten. Hij heeft veel analytisch vermogen, niet alleen ten aanzien van het spel, maar ook, zoals ze in Duitsland zeggen, het 'umfeld' (buiten het veld). Welke processen zijn er gaande? Daar heeft hij een goed oog voor."

2006: Erik ten Hag, Rene Eijkelkamp en Fred Rutten op de bank bij FC Twente ANP

De trainer Ten Hag staat een beetje te boek als 'freak', in de goede zin van het woord. Een man van weinig hobby's. Al zijn energie steekt hij in voetbal, zo lijkt het.

"Hij is van de generatie 24/7. Zo zit hij in het vak en zo heb ik ook erin gezeten. Dan heb je geen tijd om andere leuke dingen te bedenken", aldus Rutten.

STER Reclame