Jort Kelder over verkrachtingsopmerking: 'het floepte eruit'
"Therapie tegen hypes en hysterie" dat moet het nieuwe radioprogramma van Jort Kelder bieden, maar vooralsnog biedt het vooral dat laatste. Met de eerste uitzending achter de rug is de presentator Kelder meteen zelf het onderwerp van een rel.
"Ja, dat is eigenlijk wel heel toevallig", zegt Kelder tegen de NOS. "Dit is een nooit geplande rel. Totaal niet gepland. Overschat niet mijn ordening in een gesprek. Bel de eindredacteur maar, ik improviseer vaak. Het floepte eruit".
De ophef begon zaterdagmiddag nadat Kelder live op de radio in gesprek met microbioloog Rosanne Hertzberger over de metoo-discussie en uitspraken van rapper Boef zei: "Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen: veel vrouwen dringen bij mij aan verkracht te worden."
Kelder neemt het woord verkrachting even verderop in de uitzending terug. "Nee jongens, even excuus, ik ben er wat hard ingegaan door het woord 'verkrachting' te gebruiken. Maar ik heb het gevoel, en ik hoor het ook in mijn omgeving van zowel mannen als vrouwen, dat hoogopgeleide vrouwen seksueel actiever zijn. Ik word er weleens bang van."
Jagersgedrag
Het kwaad is dan al geschied. Op sociale media is er volop kritiek op Kelder. Onder andere RTL Nieuws, De Telegraaf en Joop.nl koppen met Kelders "Vrouwen dringen bij mij aan om verkracht te worden"-uitspraak. Hart van Nederland zette vanmiddag een poll online met de vraag of het radioprogramma van Kelder geschrapt moet worden.
Tegen de NOS zegt Kelder alle ophef totaal niet te begrijpen. "Ik heb in een gesprek met Rosanne iets gezegd waarin het ging over het testosteronverschil tussen mannen en vrouwen. Ik heb er een element in gegooid waarmee ik het jagersgedrag van bepaalde vrouwen aankaartte. Dat zie ik in mijn eigen leven ook terug."
Sociale media heeft Kelder er nog niet op nagekeken. "Als mensen even de moeite nemen het gesprek helemaal te luisteren, dan hoor je dat ook. Ik zeg dan ook: ik gebruik zware woorden, en ja, aan het woord verkrachting zit een enorme lading, het woord verkrachting is niet gunstig gekozen. Maar ik blijf erbij: er zijn vrouwen die erop aandringen stevig aangepakt te willen worden. Ik krijg die aanbiedingen ook, maar leg ze altijd naast mij neer."
Bekijk hieronder het hele fragment:
Had hij het woord achteraf niet moeten gebruiken? "Ik ben geen dader hier, ik heb niemand onheus betast, het is toch belachelijk dat we leven in een wereld waar meteen wordt opgeroepen om een radioprogramma te stoppen als je ook maar iets zegt."
"Dit wil ik even duidelijk maken voor je verhaal: Ik bagatelliseer op geen enkele manier vrouwen die gepakt worden en ik heb nooit zoiets gedaan met de hand op hart. Of er moet zich nu een hele batterij exen melden, maar nee, echt niet. Nooit gedaan."
Aardig voor het programma
Alle discussie levert bij Kelder een dubbel gevoel op: "Doe wel een beetje rustig aan met je stukje. Ik wil niet dat het heftiger wordt."
Ondanks dat het volgens Kelder om een ongepland relletje gaat, kan een programma dat "radiotherapie tegen hypes en hysterie" wil brengen zich amper betere reclame wensen. Kelder: "Hmm, ja, dit is wel aardig voor het programma".