NOS SchaatsenAangepast

Andere Tijden Sport: drie Elfstedenhelden

"Wij woonden bij elkaar in de buurt, maar we hadden elkaar nog nooit echt ontmoet. Oh, ik vind het zo geweldig..."

Reinier Paping (86) keek uit naar zijn bezoek aan Evert van Benthem in Canada. De één won de Elfstedentocht in 1963, de beroemdste van alle Tochten. De ander won de Elfstedentocht twee keer, in 1985 en 1986.

Ook Henk Angenent, de winnaar van 1997, schuift aan in de aflevering Drie Elfstedenhelden: met Reinier en Henk naar Evert in Canada.

Andere Tijden Sport: drie Elfstedenhelden

Het bezoek had geen enkele actuele aanleiding. Wel had Paping altijd de wens om een keer bij Van Benthem op bezoek te gaan.

Het werd een bijzonder treffen. Zoals Angenent het verwoordde: "Je hebt drie generaties bij elkaar zitten. Het is zestig jaar sportgeschiedenis bij elkaar. En binnen vijf minuten hadden we een geweldige klik met z'n drieën."

Maar drie

Dat er maar drie mensen bij elkaar aan tafel zaten, en er sinds 1963 niet meer winnaars te vieren zijn van de 'tocht der tochten', was het voornaamste gespreksonderwerp. "We hadden natuurlijk met veel meer dan drie moeten zijn", stelt Angenent.

Nederland wacht al 21 jaar op een Elfstedentocht. Paping, 86 jaar oud, betreurt dat.

"De kinderen krijgen de laatste jaren ook niet meer de kans om te rijden. Ja, of je moet naar de kunstijsbaan. Maar dat kan niet iedereen. Dat echte ouderwetse, dat is er niet meer bij. De baan is de laatste twee jaar niet eens open geweest. Ik ben toch blij dat ik die tijd nog meegemaakt heb."

Nieuwe serie Andere Tijden Sport: bocht 13 en man overboord

Aan tafel op de boerderij van Van Benthem ging het ook over de plotselinge bekendheid waar alle drie de winnaars mee te maken kregen.

"Je hebt alle drie een unieke sportprestatie geleverd. In een entourage die uniek is. We hadden allemaal hetzelfde; we waren niet bekend. En dan in één keer word je een bekende Nederlander. Daar hebben we alle drie een bepaalde draai aan gegeven. Dat schept natuurlijk een band."

Genieten

En actief schaatsen? Voor Paping is dat niet meer haalbaar. "Nee, dat gaat niet meer. Ik heb twee nieuwe heupen."

Angenent zocht nog wel het ijs op met Van Benthem. "We hebben op Silver Lake geschaatst. Of ik de tocht weer ga rijden, als die weer gehouden wordt? Jazeker. Ik wil het nog een keer op m'n gemak doen. En ervan genieten. Dat lijkt me echt fantastisch. Van mij mag het deze winter al, maar dat is koffiedik kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl