NOS SportAangepast

Nederland floreert in dubbelspel: zit in ons bloed en in cultuur

Tijdens de eerste week van het nieuwe tennisseizoen hadden veel Nederlandse spelers direct wat te vieren. In het dubbelspel welteverstaan. In die discipline eisen de Nederlanders met enige regelmaat een hoofdrol voor zich op.

Demi Schuurs en Kiki Bertens

Waar tijdens de eerste toernooien van 2018 de tennissers in het enkelspel geen rol van betekenis speelden, waren er maar liefst vijf vertegenwoordigd in de finales van de verschillende WTA- en ATP-toernooien.

Demi Schuurs en Kiki Bertens verrasten door het toernooi van Brisbane te winnen, Matwé Middelkoop en Robin Haase waren de sterksten in het Indiase Pune en Bibiane Schoofs zegevierde met de Italiaanse Sara Errani in Auckland.

"Wij hebben het dubbelspel in ons bloed: het zit in onze cultuur. In onze competitie (de landelijke competitie van de KNLTB, red.) worden ook dubbelspel en gemengddubbel gespeeld en dat is in andere landen heel anders", zegt de 34-jarige Middelkoop in Langs de Lijn.

In sommige landen - weet ook Middelkoop - is het dubbelspel aanzienlijk minder populair en wordt het veel minder beoefend, ook door recreanten. "Maar Nederland heeft altijd hele goede dubbelspelers afgeleverd", aldus de tennisser, die in het enkelspel niet verder kwam dan plek 197 op de wereldranglijst.

"De bekendere spelers zijn Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, maar er zijn er zoveel die in de toptien hebben gestaan. Zij hebben een voorbeeldfunctie voor ons gehad." Jean Julien Rojer, die vorig jaar de US Open wist te winnen, is momenteel de nummer zeven van de wereld.

Matwé Middelkoop (l) met naast zich Robin Haase

Veel spelers richten zich op latere leeftijd op het dubbelspel, nadat ze het in het enkelspel niet is gelukt weg te komen uit de anonimiteit. Voor de 24-jarige Schuurs is dat anders: zij richtte zich al vanaf haar tienerjaren op het dubbelspel en geldt als een van de jongste specialisten op de tour.

"Dit is de mooiste titel uit mijn loopbaan en dat dan met Kiki Bertens is, is echt waanzinnig", aldus Schuurs, die in de uren na de finale geen oog dicht deed. "Adrenaline is denk ik het juiste woord. Het is nu half 5 's ochtends en ik lig al de hele avond wakker..."

Zowel Schuurs, die binnenkort haar debuut maakt in het Fed Cup-team, als Middelkoop staat vanaf maandag op de 33ste plek van de wereldranglijst. Als die ontwikkeling zich blijft doorzetten, dan kan het zomaar zo zijn dat de twee Nederland vertegenwoordigen op de Spelen van Tokio, in 2020.

"Laten we dat dan bij deze afspreken. Het is misschien wel een aparte manier om dat te doen", zegt Middelkoop lachend. "Ik teken", vult Schuurs aan. En zo werd het mogelijke dubbelkoppel in Tokio op een zaterdagavond in Langs de Lijn geboren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl