Gemeente Breda sluit twee beschoten huizen

Aangepast
Politie onderzoekt een van de beschoten woningen in Breda Marcel van Drost

Twee woningen in Breda die vannacht werden beschoten, zijn op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten. Volgens burgemeester Depla is dat gedaan om herhaling te voorkomen en de veiligheid van buurtbewoners te garanderen. Voor de bewoners is alternatieve huisvesting geregeld.

Rond 02.30 uur kreeg de politie een melding van schietpartijen bij twee woningen aan de Ahornstraat en de Hagehof. Bij een van de woningen raakte de deurpost beschadigd, bij de andere sneuvelde een ruit. Er waren mensen thuis, maar niemand raakte gewond.

Schokkend

"Dit soort buitensporig geweld in een woonwijk is schokkend", zegt burgemeester Depla. "Er hadden veel onschuldige slachtoffers kunnen vallen."

De gemeente plaatst nu bij beide panden een mobiele camera en de politie houdt verscherpt toezicht in de omgeving. Wat het motief is voor de schietpartijen is niet bekend. Ook is onduidelijk of er een verband is.

Het gebeurt niet vaak dat een gemeente een woning laat sluiten. Meestal gaat het om horecazaken, coffeeshops, clubs of clubhuizen.

Als er bij een woning vrees is voor verstoring van de openbare orde, kan de burgemeester zich beroepen op de Wet Victoria.

Daarin staat: "Sluiting van de woning of het lokaal (en bijbehorend erf) is slechts mogelijk in situaties waarin sprake is van overlast waardoor de veiligheid en gezondheid van mensen in de omgeving van de woning in ernstige mate worden bedreigd." Daarbij kan worden gedacht aan voortdurend bezoek van verslaafden, handel in verdovende middelen, heling en prostitutie.

STER Reclame