NOS NieuwsAangepast

De 'homo sapiens binoculair' op zoek naar kelderpissebed en slobeend

Is het nou een mospissebed of een kelderpissebed? Voorheen pakte je de encyclopedie en zocht je het op. Maar dat is voor veel natuurliefhebbers verleden tijd. Apps en websites worden steeds populairder.

Vandaag waren ruim honderd vrijwilligers op pad in Nationaal Park Hollandse Duinen om vast te stellen welke planten- en insectensoorten er voorkomen. Ook zij maken gebruik van apps zoals obsMapp en obsIdentify om de soorten te herkennen en de website waarneming.nl om de soorten vervolgens vast te leggen.

"We voeren alle soorten in die we vinden", laat een van de vrijwilligers zien. "Hier, dit is een kelderpissebed. Het gedrag kan je invullen op de site, hoe het beestje eruitziet, fotootje erbij en opslaan. Als-ie dan wordt goedgekeurd, staat het diertje officieel genoteerd in het gebied."

Nieuwsgierig wat de homo sapiens binoculair is? Je ziet het in deze video:

Soortenjagers in de Hollandse Duinen

Boswachter Mark Kras van Nationaal Park Hollandse Duinen is enthousiast over de nieuwe ontwikkeling. "Vroeger leerde je de hele encyclopedie uit je hoofd, nu volstaat je smartphone. Kennis over de natuur is op deze manier heel makkelijk te delen."

"Mensen lopen hun rondje of gaan moutainbiken in de natuur", gaat hij verder. "En bij hun volgende rondje zijn ze nieuwsgierig naar wat er in dat gebied te vinden is." En dat resulteert in waardevolle waarnemingen.

"Het is een bijdrage aan ons werk. We leren door deze telling veel beter ons gebied kennen", zegt boswachter Kras. "Wat die vrijwillige tellers qua kennis vergaren kunnen wij met zes man, die er normaal rondlopen, nooit zelf ontdekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl