Marten de Roon (m) viert zijn 0-2

De Roon scoort en krijgt rood in Rome, Juventus komt goed weg

Marten de Roon heeft in het duel tussen subtoppers AS Roma en Atalanta Bergamo zowel een positieve als negatieve hoofdrol vervuld. De 26-jarige Nederlander maakte in de eerste helft een goal, maar kreeg op slag van rust zijn tweede gele kaart.

Andreas Cornelius, de Deen in dienst van Atalanta, opende na een kwartier de score met een bekeken schot met links. Vijf minuten later verdubbelde De Roon de score met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied. Het schot werd van richting veranderd door Konstantinos Manolas.

Tien man

Op slag van rust haalde De Roon Aleksandar Kolarov naar de grond en dat kwam de Nederlander op zijn tweede gele kaart te staan. Met tien man hielden de bezoekers zich, ondanks een goal van Edin Dzeko in de 56ste minuut, staande.

Door de zege steeg Atalanta naar de zevende plek, Roma stelt teleur met een vijfde plek.

Kalidou Koulibaly (rechts is de gevierde man bij Napoli

Napoli blijft aan de leiding in de Serie A. De koploper knokte zich eerder op de dag met de nodige moeite langs laagvlieger Hellas Verona: 2-0.

De ploeg van Maurizio Sarri is dit seizoen uitstekend op dreef in de Serie A, maar incasseerde afgelopen dinsdag toch een flinke tik in de Coppa Italia. Daarin werd het in eigen stadion uitgeschakeld door Atalanta Bergamo.

Tegen Hellas Verona was Napoli dan ook uit op eerherstel. In de eerste helft kreeg de ploeg dan ook de nodige kansen, maar met name Dries Mertens en Lorenzo Insigne hadden het vizier niet op scherp staan.

Dries Mertens en Lorenzo Insigne balen na weer een gemiste kans tegen Hellas Verona
  • AFP
    Insigne en Mertens troffen allebei de paal
    Een doelpunt tegen Hellas Verona is Dries Mertens niet gegund
  • AFP
    En ook Insigne ziet het op even niet meer zitten

Toch mocht de koploper weer drie punten bijschrijven, met dank aan centrale verdediger Kalidou Koulibaly. De Senegalees profiteerde bij een corner van mistasten door de Veronese doelman Nicolas. José Calléjon zorgde even later na een fraaie aanval voor de 2-0 eindstand.

Juve komt goed weg

Juventus hield de achterstand beperkt tot één punt door met 1-0 te winnen bij Cagliari. Federico Bernardeschi kroonde zich een kwartier voor tijd tot matchwinner door een voorzet vanaf rechts simpel binnen te tikken.

Juve ontsnapte daarna aan een strafschop toen Bernardeschi de bal tegen zijn hand kreeg. Bij Cagliari mocht verdediger Gregory van der Wiel in de slotfase invallen.

Vier treffers Immobile

Stefan de Vrij won met Lazio eenvoudig van SPAL: 2-5. Die zege kwam vooral op conto van topscorer Ciro Immobile, die liefst vier keer doel trof. De spits staat halverwege deze jaargang al op 20 goals in de Serie A.

Lazio-spits Ciro Immobile maakte vier doelpunten tegen SPAL

Ook voor Gennaro Gattuso was er weer iets te juichen. Tegen Crotone boekte de trainer pas zijn tweede competitiezege sinds hij het roer bij AC Milan overnam van Vincenzo Montella. Verdediger Leonardo Bonucci maakte de enige treffer: 1-0.

Dat geldt niet voor Internazionale, dat eind december ook al door stadgenoot Milan werd uitgeschakeld in de Coppa Italia. De Milanese club leek zaterdag weer eens zege te boeken, maar slikte bij Fiorentina in blessuretijd de 1-1. Inter heeft nu al vijf duels niet gewonnen.

Benevento stunt weer

Op de laatste speeldag van 2017 boekte Benevento de eerste overwinning ooit in de Serie A en ook 2018 begon fantastisch voor de ploeg van Samuel Armenteros, die de hele wedstrijd op de bank bleef.

Massimo Coda kan niet meer stuk bij Benevento na zijn twee treffers tegen Sampdoria

In eigen stadion won de hekkensluiter met 3-2 van subtopper Sampdoria en heeft nog maar zes punten achterstand op nummer 19 Hellas Verona.

Massimo Coda, vorige week ook al matchwinner tegen Chievo, was met twee treffers opnieuw de gevierde man.