Erik ten Hag
NOS VoetbalAangepast

'Ten Hag is eigenwijs, realistisch en een motivator'

Erik ten Hag kan nu echt beginnen bij Ajax. Vandaag zetten de nieuwe trainer en zijn assistent Alfred Schreuder officieel hun handtekening onder het contract bij de Amsterdamse club.

Zondag volgt de eerste training en staat Ten Hag voor het eerst als Ajax-trainer de NOS te woord, waarna de selectie maandag op trainingskamp naar Portugal gaat.

Welke uitdagingen staan de voormalige Utrecht-coach in Amsterdam te wachten? We namen vier mogelijke knelpunten en vooroordelen door met Aad de Mos, oud-trainer van onder meer Ajax, en voetbalcommentator Jeroen Elshoff.

Erik ten Hag houdt niet vast aan één spelsysteem en durft te wisselen tussen speelwijzes, ook binnen een wedstrijd, terwijl bij Ajax 4-3-3 bijna heilig is.

"Eindelijk, zou ik zeggen, we moeten daar een beetje vanaf", stelt Aad de Mos. "Flexibiteit en innovatie zijn nodig. Ten Hag weet dat er andere manieren zijn om succes te boeken. En soms is dat ook noodzakelijk."

Volgens Jeroen Elshoff zijn de toptrainers in het moderne voetbal allang niet meer bezig met systemen als 4-3-3. "Ten Hag denkt ook niet zo. Het gaat veel meer om taken uitvoeren en de spelopvatting. Ten Hag zal bij Ajax wel vasthouden aan de buitenspelers, aan Kluivert en Neres. Maar je kunt dat op veel verschillende manieren invullen."

Bij Ajax is dominant spel de norm, terwijl Ten Hag zich als trainer vaak op tegenstanders instelt en reageert.

"Ten Hag is een realistische trainer", meent Elshoff. "Bij Utrecht heeft hij het zo gedaan als hij zag dat hij op die manier kon winnen van tegenstanders met betere kwaliteiten. Maar hij heeft bij Utrecht en Go Ahead Eagles ook duels gewonnen met dominant voetbal. Het gaat te ver om hem te typeren als reactietrainer."

"Ik speelde als trainer altijd graag tegen Ajax, omdat je precies wist hoe ze zouden spelen", stelt De Mos. "Zeker Europees gezien heb je weleens iets anders nodig. Ajax is daar de laatste jaren ook vaak daarin afgetroefd. Kijk maar naar de Europa League-finale tegen Manchester United."

Ten Hag noemde zichzelf eens "eigenwijs en misschien een beetje drammerig" en is ook weleens omschreven als een bemoeial en controlfreak.

"Hij is extreem eigenwijs, maar dat is niet direct een slechte eigenschap", zegt Elshoff. "Alleen als de prestaties minder zijn, worden dat soort eigenschappen als eerste benoemd. Ten Hag is verre van een domme man. Hij beseft wat hij wel en niet moet doen en moet vooral dicht bij zichzelf blijven."

Ook De Mos ziet geen problemen bij deze eigenschappen van Ten Hag. "Hij gaat meer eisen van de spelers. Ik heb Ajax dit seizoen een paar keer gezien en er zijn spelers die een wedstrijd binnen een wedstrijd spelen. Ten Hag gaat hen taken geven, ook Hakim Ziyech en Joël Veltman. En gaan ze buiten hun boekje, dan krijgen ze problemen."

"Maar hij is ook een motivator", vervolgt De Mos. "Hij heeft bij Utrecht veel kunnen halen uit moeilijke spelers als Labyad en Ayoub. Bij Ajax valt het elftal vaak uiteen, er zijn geen leiders. Het is eigenlijk een veredeld jeugdelftal en heeft sturing nodig. Ten Hag kan vanaf de kant correcties aanbrengen, zodat Ajax niet meer alleen afhankelijk is van individuele acties van een Kluivert."

Ten Hag staat niet bekend als iemand die soepel omgaat met de media en is ook geen toonbeeld van Amsterdamse branie, zoals ze dat bij Ajax graag zien.

"Hij is eigenlijk meer een PSV-trainer dan een Ajax-trainer", zegt De Mos. "Bij Ajax heb je altijd mensen die erbovenop zitten en hun zegje willen doen. Als het gaat om de vijfde colonne en de media, als het even minder gaat, dan weet ik het niet."

"Hij zal ook de fans moeten overtuigen, aangezien hij niet de droomkandidaat was. Dat heb ik ook gehad als jonge trainer bij Ajax. Louis van Gaal heeft het in het begin ook heel moeilijk gehad. Dat is een gevecht dat hij zal moeten winnen."

"Peter Bosz werd aanvankelijk ook zijn Feyenoord-verleden aangerekend", stelt Elshoff. "De aaibaarheidsfactor van Ten Hag bij de fans is niet erg hoog. Ze gingen niet juichend over straat na zijn aanstelling, maar zijn wel nieuwsgierig. Maar ach, als je veertien keer op rij wint, hoor je er niemand meer over."

"Het is al met al een heel interessante koppeling. Ten Hag wordt gezien als een van de beste trainers voor de toekomst en nu werkt hij bij de grootste Nederlandse club, als je naar titels en prijzen kijkt, met de grootste druk. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat gaat uitpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl