
Eurlings weg als IOC-lid, Comité 'betreurt besluit'
Camiel Eurlings treedt terug als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dit doet hij "in het belang van de sport en de sporters", staat in een verklaring.
"Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan: de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreed als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld."
Eurlings kwam in opspraak toen bleek dat hij in 2015 zijn toenmalige vriendin had mishandeld. Zaterdag maakte de oud-minister van Verkeer en Waterstaat in een gesprek met NRC Handelsblad zijn excuses, maar volgens critici waren die halfslachtig en kwamen ze te laat.
Met zijn aftreden als IOC-lid stopt Eurlings ook als bestuurslid van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF.
Eurlings sprak in zijn verklaring van zaterdag over een "wederzijds handgemeen" en zei dat hij niet had overwogen terug te treden als bestuurslid, omdat hij hecht aan zijn verantwoordelijkheid als lid van het IOC. Na de "voortdurende discussie over zijn positie" neemt hij het besluit dus alsnog. Gisteren heeft hij het IOC laten weten dat hij terugtreedt.
Eind december kwam de advocaat van Eurlings met een verklaring, waarin stond dat media ten onrechte beweren dat de oud-minister en NOC*NSF-bestuurder zijn ex-vriendin zwaar heeft mishandeld. Daarop drongen meerdere Kamerleden al aan op het vertrek van Eurlings. "Een ongelukkige verklaring van iemand die een voorbeeldfunctie heeft", noemde Antje Diertens van D66 het.
Bestuursleden van NOC*NSF vroegen hem in het voorjaar van 2017 al om af te treden.
'Persoonlijke beslissing'
Het IOC betreurt het vertrek van Eurlings. "Zijn beslissing om terug te treden is een persoonlijke", zegt het comité tegen de NOS. "Dat betreuren wij, maar wij respecteren het vanwege de belangen voor het IOC en alle betrokkenen."
Nieuwe beelden uit Boetsja van belang voor onderzoek en strafvervolging
The New York Times verzamelde nieuwe beelden van executies in Boetsja en sprak met ooggetuigen en een overlevende. Wat is de betekenis daarvan voor strafzaken over oorlogsmisdaden?
Samenscholingsverbod en cameratoezicht in Zoetermeer na schietpartij
Volgens het OM ging aan de schietpartij een ruzie tussen groepen jongeren vooraf. De maatregelen moeten de rust in de wijk terugbrengen.
- liveblog
Poetin wil betere beveiliging tegen zware cyberaanvallen • Explosie cultureel centrum
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.