Wolf in het wild
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Wolvenmeldpunt moet getroffen schapenboeren helpen

Er komt een meldpunt waar mensen terechtkunnen die schade hebben geleden door wolven. Het is een initiatief van dierenopvang Faunavisie Wildcare en schaapsherder Jos Robroek.

Ze hopen zo beter in kaart te brengen waar wolven zich bevinden of zijn geweest. "Op die manier kunnen herders worden gewaarschuwd als de dieren hun kant op komen", zegt Robroek tegen RTV Noord. Nu is die informatie versnipperd en weten boeren vaak niet waar ze terechtkunnen met een melding.

Dna-test

Het komt steeds vaker voor dat wolven uit Duitsland de grens oversteken en het is de verwachting dat op termijn wolven zich in Nederland vestigen. In een aantal gevallen is vastgesteld dat schapen in Nederland zijn gegrepen door een wolf, maar het is vaak lastig om dat te bewijzen, zegt Robroek: "Je moet dan snel na het bijtincident een dna-test kunnen doen."

De schaapsherder hoopt dat in de toekomst de overheid schade door wolven meer gaat vergoeden. "Er is laatst een kostbare ram van mij gegrepen door een wolf. Ik krijg daar een slachtvergoeding van een paar tientjes voor, terwijl het duizenden euro's kost om een nieuwe aan te schaffen.

Maar het grootste probleem zijn de schapen die vluchten, over de kop slaan en een maagkanteling oplopen. Die gaan na een paar dagen dood en je kunt niet bewijzen dat een wolf de oorzaak is geweest."

Advertentie via Ster.nl