NOS NieuwsAangepast

ChristenUnie: uitstel opening Lelystad Airport tot 2020

De ChristenUnie denkt dat het niet mogelijk is om Lelystad Airport in 2019 te openen, zoals de bedoeling is. Uitstel met een jaar ligt voor de hand, zegt Kamerlid Bruins van de kleinste regeringspartij.

Lelystad moet vanaf 2019 vakantievluchten van Schiphol overnemen, maar er is veel te doen over de gevolgen voor het milieu en de geluidsoverlast. Ook bleken berekeningen niet te kloppen. Bruins: "Mensen hebben het gevoel dat dit met stoom en kokend water er doorheen wordt gedrukt."

"Het vertrouwen in de overheid is hierdoor onder het nulpunt gedaald", zegt Bruins. "Het is nodig dat er nu een zorgvuldig proces op gang komt om dat vertrouwen te herwinnen."

Een vliegveld op die plek is op zich nog steeds een heel goed plan.

Eppo Bruins, Kamerlid ChristenUnie

Het is de bedoeling dat er in februari knopen worden doorgehakt over Lelystad Airport. De Tweede Kamer wacht nog op nieuwe berekeningen over de geluids- en milieuoverlast. "Maar ik zie nog niet hoe die informatie mij ervan kan overtuigen dat uitstel te voorkomen is", zegt Bruins.

Zonder de steun van de ChristenUnie is er waarschijnlijk geen meerderheid in de Kamer. Bruins denkt aan uitstel, niet aan afstel. "Een vliegveld op die plek is op zich nog steeds een heel goed plan."

Veel ChristenUnie-stemmers

Vooral in Gelderland en Overijssel lopen bewoners te hoop tegen de beoogde aanvliegroutes van Lelystad Airport. Daar zitten veel ChristenUnie-stemmers, erkent Bruins. "Maar wij komen op voor alle kiezers."

Volgens het Kamerlid is het in de luchtvaartwereld vanwege alle regels maar één keer per jaar mogelijk om een nieuw vliegveld te openen. Als 1 april 2019 niet haalbaar is, wordt het dus op zijn vroegst 1 april 2020 dat Lelystad Airport open kan.

ChristenUnie: uitstel Lelystad Airport

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl