VS en Zuid-Korea stellen legeroefening uit tot na Spelen

Aangepast
AFP

De VS en Zuid-Korea hebben besloten de jaarlijkse gezamenlijke legeroefening uit te stellen tot na de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Het Pentagon zegt dat president Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dit samen hebben afgesproken. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt het besluit van Trump te steunen.

De Winterspelen in Pyeongchang beginnen op 9 februari. De gezamenlijke legeroefening wordt jaarlijks gehouden tussen februari en april. Noord-Korea maakt elk jaar bezwaar tegen de oefening, die het omschrijft als een repetitie voor een invasie.

Ferm beleid

Het besluit van vandaag komt kort nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de communicatie met Zuid-Korea herstelde. Voor het eerst in bijna twee jaar maakte Noord-Korea gebruik van de hotline waarmee de buurlanden met elkaar kunnen telefoneren.

Trump beweerde vanochtend in een tweet dat zijn ferme beleid tegen Noord-Koreaanse kernwapens helpt om de Korea's weer aan het praten te krijgen.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
With all of the failed “experts” weighing in, does anybody really believe that talks and dialogue would be going on between North and South Korea right now if I wasn’t firm, strong and willing to commit our total “might” against the North. Fools, but talks are a good thing!
10 maanden geleden

Trump heeft verder tegen zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot gezegd dat hij een hoge Amerikaanse delegatie naar de Winterspelen stuurt en dat er ook leden van zijn familie naar Pyeongchang reizen.

STER Reclame