Lawines en overstromingen na hevige sneeuwval in de Alpen

time icon Aangepast
AFP

In wintersportgebieden in de Alpen zijn problemen ontstaan door hevige sneeuwval. Vooral in de Franse Alpen is uitzonderlijk veel sneeuw gevallen en waait het hard, waardoor de lawinekans erg groot is. In Morêtel-de-Maille is een vrouw overleden toen haar huis overstroomde.

Vooral in de Savoie, het noorden van de Franse Alpen, sneeuwt het nog hard en proberen de reddingsdiensten met sneeuwschuivers de wegen vrij te houden. Zo'n 25 wegen zijn in de Savoie volledig afgesloten vanwege lawinegevaar en aardverschuivingen. Via de radio worden wintersporters die onderweg zijn op de hoogte gehouden van de situatie op de weg.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hevige sneeuwval in de Alpen: wegen onbegaanbaar

Bezoekers van het bij Nederlanders populaire wintersportoord Val Thorens wordt geadviseerd om binnen te blijven. De weg tussen Moutier en Val Thorens is enige tijd afgesloten geweest, maar is nu weer open. Tussen Taninges en Les Gets is de weg nog steeds dicht.

Het sneeuwt ook vandaag hard in de hoger gelegen gebieden. In de dalen regent het hard. Naast de sneeuw zorgen ook de regen en smeltwater voor overlast.

SNOWREPUBLIC
@snowrep
Dat de totale lockdown in #Tignes en #Valdisere geen grapje is blijkt uit de zojuist live gefilmde lawine daar (bron @Skiinstructors )
1 jaar geleden

Ook in Opper-Oostenrijk en Oost-Tirol wordt gewaarschuwd voor overstromingen en lawines. In Kitzbühel zijn zo'n twintig mensen uit een kabelbaan gered, nadat een van de gondels door de harde wind was vastgelopen.

'Alles was dicht'

Tim Dings is in Val Thorens op wintersportvakantie met vrienden. "We kwamen gisterochtend om half negen aan, toen was er één skilift open. Daar stond ook iedereen in de rij, het sneeuwde en hagelde heel hard", zegt Dings. "We waaiden gewoon om op de piste, en door het slechte zicht waren er veel botsingen." Niet lang nadat de groep besloot om te stoppen, sloten alle liften.

's Avonds wilde het gezelschap van Dings nog op stap, maar bij een geldautomaat werden ze aangesproken door een handhavingsambtenaar. "Ze spraken iedereen aan om binnen te blijven", zegt reisgenoot Raoul Zincken. "Het had volgens hen toch geen zin naar buiten te gaan, aangezien bijna elke bar, club of restaurant dicht was."

Vanochtend waren de skiliften nog steeds dicht. "Om 12.00 uur gingen er twee liften weer open, maar dat is bijna niks op zo'n groot gebied", zegt Dings.

Dag en nacht hoor je knallen. Dat zijn lawinepijlen.

Daan Smit

Ook het reisgezelschap van de Nederlandse Daan Smit werd gisteravond door een 'avondwacht' naar binnen gestuurd. "Het was eigenlijk een avondklok", vertelt hij. "De locals maken zich wel ernstig zorgen. Ze hadden twee meter sneeuw voorspeld, maar het viel al met al wel erg mee."

Vandaag ging Smit ook weer van de piste. Maar het onrustige gevoel is nog niet voorbij. "Dag en nacht hoor je knallen. Dat zijn lawinepijlen. Sinds de jaren 70 is het hier niet zo onstuimig geweest, zeggen de locals."

Natuurlijk is het jammer, want je gaat op wintersport om te skiën, maar wij vermaken ons wel.

Marieke van Viegen

Ook in Val Cenis, waar Marieke van Viegen op vakantie is, worden lawines opgeroepen. Een neef van Van Viegen heeft er vandaag ook een gezien, vertelt ze. "We wilden onze kinderen naar skiles brengen maar hoorden daar dat alles dicht was. Er zou vijf meter sneeuw van de bergen naar beneden zijn gekomen."

Maar toch heeft de groep van 18 mensen zich erg goed vermaakt. "De een keek vandaag een filmpje, de ander speelde een spelletje. Natuurlijk is het jammer, want je gaat op wintersport om te skiën, maar wij vermaken ons wel. We hebben een prima week gehad."

STER Reclame