NOS NieuwsAangepast

Extreem winterweer legt delen Amerikaanse oostkust lam

Door de aanhoudende kou en sneeuwval aan de Amerikaanse oostkust is in verschillende staten een chaos ontstaan. Zo zijn op de luchthavens in New York en New Jersey zo'n 2700 vluchten geannuleerd en heeft de Senaat in Washington voor vandaag geplande stemmingen geannuleerd.

En zelfs in delen van 'sunshine state' Florida is voor het eerst in bijna 30 jaar wat sneeuw gevallen. En dat leidt tot verbaasde reacties:

'Ik had niet verwacht dat ik ooit sneeuw zou zien in Florida'

In dertien staten is een weeralarm van kracht. Verwacht wordt dat de snelle en extreme daling van de temperatuur tot een zware winterstorm zal leiden. Amerikaanse media spreken zelfs van een "bom-cycloon", met windvlagen van orkaankracht en zeer zware sneeuwstormen.

In steden als Boston en New York staan sneeuwschuivers klaar. Er wordt daar tussen de 12 en 15 centimeter sneeuw verwacht, wat in combinatie met de harde wind kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Veel scholen blijven de komende dagen dicht.

Reuters
Je weet dat het écht koud is als de Niagarawatervallen bevriezen

Het is al sinds kerst uitzonderlijk koud in de VS. De gemiddelde temperatuur in het land lag in het noordoosten rond de -12 graden Celsius. Sinds Eerste Kerstdag zijn zeker 17 mensen om het leven gekomen door de kou.

De nationale weerdienst waarschuwt dat de extreme kou nog zeker tot het einde van de week aanhoudt. Volgens CNN is het tegen die tijd in de koudste delen van het land kouder dan op Mars, waar het gemiddeld rond de -50 is.

Afgelopen zaterdag spoelden ten zuiden van Boston drie bevroren haaien aan. Vermoedelijk zijn de dieren door de plotselinge kou in shock geraakt en bevroren. Pinguïns in de dierentuin van Calgary, in Canada, mogen de komende dagen niet naar buiten vanwege de kou. In Canada worden de komende dagen temperaturen tussen de -30 en -40 verwacht.

Hollandse Hoogte | AP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl